DWQA Questionscum pot contesta cunatumul unei indemnizatii de dauna?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

pe scurt: in luna mai am inundat apartamentul de la etajul inferior (s-a rupt un racord la baie, noaptea), nu aveam asigurare, in schimb proprietarul apartamentului de jos avea. Un agent al firmei de asigurari a venit la mine sa imi solicite sa scriu pe o foaie ce s-a intamplat – am relatat cum s-a rupt un racord si am semnat (nu era un formular). S-a facut o evaluare a daunelor de catre agent, la care nu am fost prezenta, deci nu mi-am insusit acel proces verbal. A doua zi deja proprietarului i se facea plata de 4000 ron – adica valoarea maxima la care era asigurat. Azi am primit invitatie la conciliere- adica sunt somata sa achit 4000 ron in 15 zile.
Intrebarea mea este – cum pot contesta aceasta suma? la respectiva invitatie este anexat procesul verbal in care este scris ca zugraveala (in 2 straturi!!!) a fost avariata 100% in toata casa – lucru pe care eu nu l-am constatat la momentul in care am fost sa vad si eu ce s-a intamplat. Suma mi se pare absolut aberanta!
Apoi, a doua intrebare ar fi: societatea de asigurari cum a putut face plata daunelor pe loc catre proprietar, fara sa ii solicite acestuia niste documente din care sa reiasa valoarea reparatiilor? De fapt, intrebarea mea ar fi: e posibil ca societatea de asigurai sa imi ceara mie suma maxima la care era facut contractul lor, si nu o suma care sa reiasa din niste documente, chitante, facturi …eu platesc sumele la care s-au inteles ei sau ceea ce am provocat? Cum sa procedez – sa merg la conciliere si sa cer lamuriri sau sa astept sa ma dea in judecata firma de asigurari pe mine?
va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

SIngura optiune pentru dvs. este sa urmati calea instantei (desigur ca important este si ce anume ati semnat agentului). Astfel, avand in vedere ca dvs. va opuneti cuantumului solicitat precum si mai ales ca nu cunoasteti de ce cuantumul se ridica la o astfel de valoare, atunci va trebui sa va judecati si in cadrul procesului eventual sa contestati valoarea totala (solicitand eventual o expertiza).
In ce priveste asigurarile, firma de asigurari trimite un agent care face constatarile de rigoare si astfel se emite un proces verbal care sa acopere daunele indicate de catre agent. Ulterior, firma de asigurari se va judeca cu vinovatul pentru a-si recupera dauna platita.
In ce priveste concilierea, nu este necesara prezenta dvs. insa ar fi indicat sa faceti o adresa prin care sa precizati ca va opuneti cuantumului, ca nu ati fost de fata cand s-a intocmit procesul verbal, ca suma este exagerata, etc., adresa care eventual sa fie comunicata in scris cu confirmare de primire la data chemarii la conciliere (cealalta varianta ar fi sa va prezentati la conciliere cu adresa la dvs.si sa solicitati inregistrarea acesteia).