DWQA QuestionsCum poate fi acuzat un mercenar intr-un proces penal in urma unui conflict armat intern?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

1. Ca urmare a eşuării loviturii de stat iniţiată de Frontul de eliberare pentru apărarea Silvaniei (FEPAS) condus de Romeron Şaman, în statul Silvania s-a declanşat, începând cu anul 2005, un conflict armat. Romeron Şaman şi familia sa deţin în Silvania, controlul asupra singurei mine de diamant din lume din care se extrage un diamant negru extrem de căutat. Pentru a susţine întreprinderea sa de preluarea a puterii în Silvania , Romeron Şaman a angajat serviciile unei Companii franceze de protecţie şi pază (CFPP) care a trimis oameni instruiţi militar în Silvania. Andrea Delorme, cetăţean francez, recrutată de CFPP este capturată de forţele militare statale ale Silvaniei în timpul unei ambuscade organizate de FEPAS. Aflată în custodia Poliţiei din capitala Silvaniei, Andrea Delorme este anunţată că va fi iniţiat un proces penal împotriva ei. Luni, 22 mai 2006, Andrea Delorme se întâlneşte cu avocaţii săi cu privire la posibilele acuzaţii care îi pot fi aduse şi felul în care a putea să se apere împotriva acestor acuzaţii. Silvania a ratificat toate Convenţiile de la Geneva şi de la Haga , protocoalele adiţionale 1 şi 2 la convenţiile de la Geneva, precum şi Convenţia OUA privind mercenarismul.

Sunteţi avocaţii Andreei Delorme, angajaţi de Romeron Şaman. Aveţi 15 minute (5 minute maximum fiecare) în care să discutaţi cu clienta dvs. si sa-i comunicati o posibila strategie de aparare.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Prevederile art.4 din Coventia a III-a de le Geneva protejează personalul militar capturat, pe unii dintre luptători de gherilă şi pe anumiţi civili. Cu toate acestea, mercenarul, definit de art.47 din Protocolul aditional nr. 1/1971 ca fiind persoana care este special recrutata in tara sau strainatate pentru a lupta intr-un conflict armat, ia parte la ostilitati, participa la acestea in vederea obtinerii unui avantaj personal, fiindu-i efectiv promisa o remuneratie, nu este resortisant al unui stat beligerant si nici rezident al teritoriului controlat de acesta si NU beneficianza de acelasi statut ca si prizonierii de razboi.