DWQA QuestionsCum imi pot recupera apartamentul?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

In urma cu 4 ani, am facut un imprumut ipotecar de 12000euro si am girat cu apartamentul propietate.Pana in prezent, sunt la zi cu rata.
In urma cu 2 ani, am imprumutat de la un creditor suma de 6500euro, pe care i-am restituit cu o intarziere de 1 an- cum specifica in contractul pe care l-am semnat.Contractul suna asa:Neplata unei rate atrage scadenta contractului pentru intreaga suma ramasa de restituit.Daca plata se face cu intarziere,debitorii imi vor achita penalitati in cuantum de 1% pe zi, din valoarea sumei ramase de restituit,cuantumul penalitatilor putand intrece debitul.Nerestituirea sumei in conditiile mentionate,atrage executia de catre creditor a bunurilor mele prezente sau viitoare, fara somatie sau punere in intarziere, prezentul contract constituind titlu executoriu la data scadentei debitului pt suma ramasa de restituit si penalitatile de intarziere, cf. atr 66 din L 36/1995, urmand sa suportam si cheltuielile de executare silita.\”
In prezent, eu asteptam o suma finala, la care sa cadem de acord, tinand cont ca dobanda din contract este camatareasca.Eu de 2 ani lucrez si locuiesc in Cehia, iar comunicarea noastra a fost inexistenta.La telefon ,pe 28 februarie anul trecut mi-a spus sa se mai gandeasca, iar pe 6 Martie data postei,mama mea primeste o citatie sa ma prezint pe 2 Martie la judecatorie pt proces de executare silita a apartamentului, considerat BUN.Prin neprezentarea mea acolo,ei au scos in evidenta o datorie a mea de 6500 euro.Cu aceasta hotarare au mers la banca unde facusem ipoteca, iar banca a permis punerea apartamentului in executare silita.
In urma a trei licitatii apart. s-a adjudecat la o suma de 17000euro+10% taxa de executor(platibila in max 30 de zile)
Evaluarea apartam s-a facut pe zona,dar intre timp a capatat o alta valoare datorita investitiilor facute in el:izolatie termica conf UE,termopane,incalzire centrala, s-au tras gaze in apar,am largit balconul,investitiile depasind cu mult 17000euro cu care l-au vandut ei.
Deci de la 1 aprilie, apartamentul meu are un alt proprietar,eu am platit la zi banca si sprijin nu am din partea ei, suma am restituit-o si intelegere din partea lor nu gasesc,si sunt pusa in situatia sa vad cum apart imi este vandut fara sa am posibilitatea sa-mi apar dreptul asupra lui.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In primul rand va recomand sa consultati un avocat, ocazie cu care sa-i prezentati toate actele pe care le aveti in legatura cu situatia prezentata anterior. Situatia dvs. este dificila intrucat dvs. trebuie sa actionati inca de la inceputul procedurilor. In doctrina se considera ca debitorul(adica dvs.) are deschisa numai calea contestatiei, depusa la instanta de executare in termen de 15 zile de la data cind a luat la cunstinta de actul de executare (in cazul dv. actul de adjudecare ar fi actul de adjudecare). Altfel, in cazul in care ati putea dovedi instantei ca ati luat la cunostinta de actul de adjudecare doar de curand (si astfel ar fi incidenta o repunere in termen), atunci ar putea fi posibila intentarea unei contestatii la executare. Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca aceasta contestatie se poate indrepta impotriva formelor de executare. Pentru mai multe detalii cu privire la executarea silita si contestatia la executare puteti gasi la urmatorul link: [link url=”http://www.cjo.ro/aj%5DArticole Juridice[/link]

In cel de-al doilea rand, actul de adjudecare ar putea fi atacat de catre un tert, care sa aiba si calitate si interes sa invoce un motiv de nulitate absoluta al actului de adjudecare. In art. 401 Cod procedura civila, se prevede ca tertii care nu au intreprins o contestare la executare in termenul de 15 zile pot introduce o actiune intemeiata pe dreptul comun. Si astfel, prin admiterea actiunii, actul de adjudecare s-ar anula si astfel s-ar putea anula si actele de executare.