DWQA Questionscuantum indemnizatie somaj ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
am avut un salariu de 2036 de lei brut in ultimele 24 luni la locul de munca principal si inca 300 de lei la un alt loc de muca cu fractiune de norma. In urma inchiderii societatii \”principale \” raman decat cu cei 300 de lei la cealalta societate . As vrea sa stiu daca ajutorul de somaj de care urmeaza sa beneficiez de pe urma incetarii contractului de munca principal este afectat de cei 300 lei de la fractiunea de norma.
Va multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform legii, respectiv art. 34 din legea 76/2002:
„Art. 34. – (1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.”

Totusi, conform normelor metodologice de aplicare a legii 76/2002, va trebui sa faceti doveda ca cei 300 de lei nu depasesc salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata, în vigoare în luna pentru care se face dovada. Ca o concluzie, in mod normal nu ar trebui sa se tina cont de cei 300 de lei.