DWQA QuestionsContributii asigurari sociale ca PFA si angajat
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua!

Sunt salariata la o intreprindere cu capital privat, unde, cum este normal contribui la – sanatate, somaj, pensii. In paralel desfasor si o activitate, ca PFA la o societate. Am fost anuntata ca si aici trebuie sa contribui la sanatate, somaj si pensii. As vrea sa stiu daca sunt obligata sa contribui de doua ori la sanatate, somaj si pensii si de ce. De ce persoanele pensionare care activeaza ca PFA nu contribuie si ele, pt ca si acestea realizeaza venituri? Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din pacate noile norme prevad ca persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională; Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează şi venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuţiile individuale şi pentru aceste venituri de natură profesională.

Prin urmare, in cazul realizarii veniturilor repetitiv ca PFA cu activitate independenta, se platesc contributiile individuale (CAS, CASS, Contrib somaj) chiar daca sunteti si salariat la alt loc de munca.

Acest fapt se datoreaza in principal aspectului ca exista doua surse de venituri si astfel se imputeaza contributiile asupra intregului venit.

CJO.ro va recomanda [link url=http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=4b6794ab1&unique=3a772cc14&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.mygreencity.ro%2Flanding_p.php]case pt. vremuri de criza[/link], [link url=http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=4b6794ab1&unique=698c81532&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.bestjobs.ro%2F]bestjobs[/link] si [link url=http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=4b6794ab1&unique=ba6c35713&redirect_to=http%3A%2F%2Fwww.tjobs.ro%2Fpromovare-cv.html]joburi in strainatate[/link]