DWQA QuestionsContributie la plata montarii lift pe scara de bloc
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua, De un an si jumatate m-am mutat in apartamentul meu cu ajutorul programului Prima Casa. Stau la parter intr-un bloc cu 10 etaje. Recent s-a renovat liftul. A fost o sedinta de bloc unde s-a prezentat oferta mai multor firme si preturile de executie a lucrarilor. Desi mai multi proprietari nu au fost de acord s-a ales o varianta de lift schimbat integral si cu costuri de 1500 RON de familie. Suntem 44 de familii in asociatie.Problema mea este ca, cunoscand legea asociatiilor de proprietari am inteles ca am obligatia sa platesc la intretinerea,reparatia spatiilor comune dar mi se pare aiurea si nedrept sa platesc aceeasi suma ca si vecinii care folosesc acest bun.Eu folosesc liftul 1 data pe luna cand ma duc sa-mi achit cheltuielile comune,pe cand vecinii de la etaje in fiecare zi de mai multe ori.
A-si dori sa stiu daca exista un cadru legal care sa ma ajute in acest caz.Sunt de acord sa platesc 35% din aceasta investitie de(1500RON)adica proportional cu gradul de folosire a acestui „bun comun”. Nu pot apela la intelegere in cadrul asociatiei deoarece mi se spune sec daca 50+1 a votat asa, trebuie sa te supui majoritatii ori e logic sa pierd din start pe acest principiu deoarece toti stau deasupra mea.Practic cu toate ca nu mi-am dorit cea mai costisitoare vaarianta de lift si asta am spus in sedinta acum mi se forteaza mana la plata deoarece asa a vrut majoritatea. Va rog mult sa ma ajutati si sa va ganditi nu numai din punct de vedere legal ci si moral. Te oblig sa-ti cumperi o pereche de pantofi mar.37 in ciuda faptului ca nu e nr.potrivit pt.tine si nu o sa-l folosesti doar pentru ca „asa a vrut majoritatea.” Va multumesc .

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Legal vorbind, dvs. aveti obligatia de a achita cheltuielile comune in raport cu cota dvs. indiviza de proprietate. Normele metodologice ale legii asociatiei, prevad:

Art. 34. – Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.

Art. 35. – Prin hotarare a adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin. De asemenea, in cazul cladirilor care au amplasate la etajele superioare bai, spalatorii, uscatorii, prin hotarare a adunarii generale, persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin pot sa fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor, in baza unor angajamente personale, date in scris catre asociatia de proprietari de catre persoanele care nu folosesc spatiile de la etajele superioare.

Prin urmare, daca nu s-a luat o hotarare care sa va scuteasca, atunci vor trebui achitate anumite sume in raport cu cota dvs.

Desigur ca dvs. aveti posibilitatea de a ataca hotararea respectiva, daca considerati ca va prejudiciaza situatie in care problema dumneavoastra necesita o analiza profesionala si detaliata din partea unui avocat, intrucat consecintele juridice sunt direct influentate de examinarea in detaliu a situatiei expuse. Va recomandam serviciul Sfat Juridic PRIVAT care presupune acordarea unei consultatii detaliate si personalizate de catre un avocat.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!