DWQA Questionscontract de mandat sau contract de agent
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am avut un contract de mandat incheiat in temeiul vechiului cod civil. Mai este el valabil si in conditiile noului cod civil. Am in vedere dispozitiile din Ordinul MFP nr 247/2012, art. 3 alin. (2)”Platitorii de venituri au obligatia de a calcula, retine si vira impozit prin retinere la sursa in baza art. 52 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentului ordin in cazul veniturilor platite beneficiarilor, in baza urmatoarelor tipuri de contracte:
– contracte de comision, mandat comercial si de consignatie, calificate drept contracte civile dupa data de 1 octombrie 2011, precum si in cazul contractului de agent;
– contractelor/conventiilor civile, care atat inainte, cat si dupa intrarea in vigoare a Codului civil au aceeasi natura juridica. ”
Am vazut ca in Noul cod civil sunt regelementate si contractul de mandat si contractul de agent.
Care e diferenta dintre contractul de mandat si mandatul comercial.
Ar trebui sa inteleg ca vechiul contract de mandat nu isi mai produce efectele? Ar trebui sa inchei un contract de agent?
Ma intereseaza diferentele dintre contractle de agent fata de contractele de mandat, din punct de vedere juridic (reglementare/sediu al materiei, limite de raspundere/asigurare, clauze obligatorii – cum ar putea fi aceea de exclusivitate s.a.), operational (obligatii de inregistrare s.a.) si al tratamentului fiscal .

multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Contractul de mandat ar trebui sa fie valabil in continuare daca nu se prevede altfel in clauzele contractuale. Contractul de agent are un specific comercial, in timp ce contractul de mandat este emis in prinicipiu pentru acte civile. Problema dumneavoastra necesita o analiza profesionala si detaliata din partea unui avocat, intrucat consecintele juridice sunt direct influentate de examinarea in detaliu a situatiei expuse. Va recomandam serviciul Sfat Juridic PRIVAT care presupune acordarea unei consultatii detaliate si personalizate de catre un avocat.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!