DWQA QuestionsContract comodat incheiat inaintea decesului.
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Cu o luna inaintea decesului mama mea a incheiat un contract de comodat pe 30 ani, pe apartamentul in care locuia cu tatal meu , in favoarea unei firme. Desi este coproprietar, tatal meu n-a stiut de contract decat dupa deces, din extrasul de carte funciara. Cum poate fi anulat acest contract ?

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In mod normal acest contract este obligatoriu si pentru dvs. (si tatal dvs.) motiv pentru care va trebui sa verificati contractul de comodat in ce priveste clauzele de reziliere ale acestuia (poate exista o clauza de denuntare unilaterala), in caz contrar trebuind sa solicitati rezilierea acestuia prin instanta daca comodatarul nu-si indeplineste obligatiile.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Pot intelege ca tatal meu care are aproape 80 ani , desi coproprietar si neavind alt domiciliu nu mai are nici un drept timp de 30 ani asupra apartamentului ? Nu poate fi considerata o donatie mascata sau frauda la lege tinand seama ca firma respectiva apartine fratelui meu iar comodatul a fost facut cand se stia sigur ca mama mea va deceda in scurta vreme ?

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Tatal dvs. are dreptul de proprietate, insa acordul acestuia nu era necesar intrucat contractul de comodat nu este un act de dispozitie, ci de administrare. Frauda la lege nu poate fi considerat, insa actul poate fi anulat in acest caz pentru un eventual dol daca se dovedeste ca atare.