DWQA Questionscontract asociere cu o firma care are activitatea suspendata ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara,
As dori sa stiu daca este legal ca o firma care are activitatea suspendata sa incheie un contract de asociere cu o alta firma sau daca poate sa inchirieze un spatiu pe care il are in proprietate. Cum se v-a contabiliza venitul din chiria incasata sau cota ce revine din asociere?
Va multumesc.

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie sa aveti in vedere ca pe durata suspendarii, nicio societate nu poate avea activitate economica, nu poate obtine venituri si nu poate efectua plati. In ce priveste chiria, aceasta ar insemna practic un venit si dvs. ati fi obligata a emite factura pentru respectivul venit. Ca urmare, nu se pot emite facturi atat timp cat activitatea in sine este suspendata. Totusi, regula de mai sus nu se aplica atunci cand desi aceasta are activitatea suspendata, serviciile pentru care se fac incasari si pentru care se efectueaza plati, sunt servicii anterioare suspendarii.

In ce priveste asocierea in participatiune: asociatia in participatiune reprezinta un contract prin care două sau mai multe persoane aduc în comun un aport în scopul desfăşurării, de una dintre ele, a unei activităţi comerciale sau în scopul săvârşirii, de una dintre ele, a unei sau unor operaţiuni comerciale, urmând ca fiecare dintre părţi să participe la beneficiile şi pierderile activităţii sau operaţiunii propuse. Cu alte cuvinte, A si B aduc fiecare un aport, urmand ca A sa desfasoare activitati comerciale insa B participand atat la venituri cat si la cheltuieli. Ori, daca B este suspendat, consider ca acesta nu poate obtine venituri, obtinerea de beneficii fiind de esenta contractului de asociatie, care este un contract oneros.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Multumesc pentru raspuns. Daca se mai poate o informatie, in conditiile in care s-a incheiat acest contract prin ascunderea situatiei reale de catre firma suspendata, iar acum cand am descoperit adevarul acesta ma obliga sa eliberez spatiul in care imi desfasor activitatea (spatiul fiind aportul lor la contractul de asociere, contract incheiat pe termen de 3 ani) desi obligatiile contractuale le-am respectat. Cine ma despagubeste pentru cheltuielile facute pentru autorizarea activitatii, iar acum ma ameninta in fiecare zi ca ma evacueaza fortat si ca acel contract nu are nici o valabilitate. Unde ma pot adresa pentru rezolvarea acestei probleme.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In situatia data ar trebui sa actionati in instanta firma respectiva pentru acoperirea prejudiciilor dvs. Important este si contractul incheiat cu acestia, respectiv daca se prevad anumite clauze referitoare la raspundere sau rezolutiunea contractului. Temeiul general de drept, in cazul in care nu exista un temei de drept contractual, este reprezentat de art. 998,999 Cod civil cu privire la raspunderea delictuala.