DWQA Questionscontestatie evaluare punctaj ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. As dori sa va prezint urmatoarea situatie: lucrez in invatamant si, in cazul in care nu mai ajung orele pentru cate persoane sunt pe o specialitate, se intra in restrangere. Procedura e in felul urmator: fiecare isi face un punctaj propriu, dupa o fisa de evaluare emisa de inspectoratul scolar al judetului. Pe baza autoevaluarii se face apoi un punctaj de catre consiliul de administratie si, cine are cele mai putine puncte trebuie sa isi gaseasca loc de munca in alta scoala.Concret, eu si cu o colega ne/am facut punctajul si eu am iesit penultima, iar ea, ultima. Ulterior, in consiliul de administratie(din care si colega face parte), situatia s/a inversat, desi era imposibil lucrul asta. Am vrut sa confrunt cele doua punctaje, dar mi s/a spus ca nu pot contesta decat punctajul meu. Mentionez ca astfel de lucruri se pot intampla frecvent, pentru ca nu avem voie sa contestam punctajul celorlalti. Dorinta mea este sa gasesc o cale juridica prin care sa ma asigur de evaluare corecta in raport cu ceilal

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform Legii 128/1997 privind Statutul personalului didactic, in art. 13 se prevede:

„(5) În cazul în care restrângerea de activitate vizeaza doua sau mai multe persoane de aceeasi specialitate, în afara situatiei prevazute la alin. (3), se procedeaza la evaluarea obiectiva sau la organizarea unui concurs, conform hotarârii consiliului de administratie, la propunerea directorului adjunct. Evaluarea, respectiv concursul, este realizata de o comisie, numita de inspectorul scolar general, al carei presedinte este inspectorul scolar de specialitate. Din comisia de evaluare/concurs face parte, în mod obligatoriu, directorul unitatii de învatamânt. Evaluarea obiectiva, convertita în punctaj unitar stabilit de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, consta într-o inspectie scolara la clasa, cumulata cu: nivelul studiilor, gradul didactic sau titlul de doctor, media de absolvire, pentru stagiari, progresul scolar al elevilor, activitatea didactico-stiintifica, lucrari stiintifice, studii, articole, programe si manuale scolare, material didactic omologat, experimente didactice. Daca rezultatul evaluarii obiective nu conduce la departajare, se aplica, în ordine, urmatoarele criterii socioumanitare: sotul/sotia sa lucreze în învatamânt în aceeasi localitate; sot/sotie cu domiciliul în localitate; parinti cu domiciliul în localitate; motive de sanatate care nu permit parasirea localitatii, alte cauze obiective dovedite cu acte. Concursul se organizeaza conform prevederilor art. 9. Contestatiile se rezolva potrivit dispozitiilor art. 12. Reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de ramura participa ca observatori la toate etapele restrângerii de activitate.”

Conform art. 12: „Art. 12. – (1) Contestatiile privind rezultatele concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante în învatamântul de stat se adreseaza inspectoratului scolar, în termen de 10 zile de la comunicarea rezultatelor.
(2) Contestatiile se solutioneaza prin reevaluarea lucrarilor în cauza de catre o comisie stabilita de rectorul institutiei de învatamânt superior unde a fost facuta evaluarea lucrarilor. Din aceasta comisie nu pot face parte persoanele care au asigurat corectarea la concurs a lucrarilor.
Hotarârea acestei comisii este definitiva.
(3) Contestatiile privind rezultatele concursului în învatamântul particular se adreseaza unitatii organizatoare. Comisia care le va analiza va fi alcatuita din alti membri decât cei care au corectat în concurs lucrarile în cauza. Hotarârea comisiei de contestatii este definitiva.”

Prin urmare, in cazul in care va aflati in situatia reglementata anterior, atunci legea prevede ca puteti contesta rezultatele si nu rezultatul dvs. Astfel, va puteti adresa Inspectoratului scolar cu o sesizare privind rezultatele restrangerii, astfel cum este reglementat de catre lege. Mai mult, se prevede ca respectiva Comisie care organizeaza restrangerea, trebuie sa fie obectiva. Or, atat timp cat colega face parte din Comisie, este evident ca obiectivitatea nu este existenta in cazul ei. Ca o ultima cale de atac, puteti ataca in instanta Decizia privind restrangerea dvs. sau a colegei daca este vorba de o incalcare a legii care atrage nulitatea absoluta.