DWQA QuestionsContestatie decizie de pensionare noua dupa descoperire inscrisuri in timpul procesului
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna Ziua!

In 1992 se emite o decizie de pensie pentru doi urmasi in urma decesului sustinatorului in accident de munca care nu a fost pusa in plata nici pana in prezent. In 1994 in urma imbolnavirii psihice a uneia din urmasi ( mama) am solicitat CJP(X) pensie de invaliditate. S`a emis o decizie de pensie urmas incadrat in grad de invaliditate. Din 1994 pana in 1997, (cand mama a implinit 55 de ani) a fost supusa unor examinari medicale periodice in urma carora s`au emis decizii asupra capacitatii de munca ce se pot regasi atat in dosarul de pensie cat si la dosarul instantei care judeca in prezent drepturile solicitate de subsemnatul din momentul nepunerii in plata ( 1992) pana in 2009. Intrucat in 2009 unul din urmasi nu mai era in drept pentru a primi asa-zisa pensie de urmas am inaintat o cerere CJP(X) prin care am solicitat pensie de urmas pentru o persoana ( mama) in ideea ca un expert contabil va putea face lumina in caz. Am obtinut proba cu expertiza, iar unul din obiective a fost stabilirea cuantumului pensiei de urmas la data stabilirii dreptului respectiv 1.10.2009. Prin expertiza instanta a obligat parata la un drept de pensie de urmas mai mare. Parata face recurs.
Intrebare 1) Pot deschide o noua actiune avand in vedere ca parata a ascuns expertului inscrisuri care pot dovedi ca de fapt decizia contestata nu vizeaza pensie de urmas ci este o pensie de invaliditate?
Intrebare 2) Care este temeiul legal?

Multumesc anticipat

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

1. Doar pentru acest motiv nu, insa este recomandat sa precizati aceste aspecte instantei de judecata.

2. Temeiul legal in ce priveste pensiile in general, il reprezinta legea 263/2010, insa dvs. cadeti sub incidenta legii nr. 19/2000 care a fost abrogata de legea nr. 263/2010, deoarece situatia dvs. s-a nascut sub incidenta legii vechi si nu a celei noi.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!