DWQA Questionscontestare decizie concediere ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

acum 3 ani am fost angajat la firma pe postul X care a fost trecut in contractul de munca si in cartea de munca. Dupa 6 luni am trecut pe postul Y care presupune si o crestere de slariu crestere ce s-a dat la 6 luni dupa ce am trecut pe postul Y dar nu mi s-a facut un act aditional ca am trecut in postul Y si nu mi s-a facut modificare in cartea de munca ca am trecut in postul Y, i-am zis de circa 3 ori sefei mele sa mi se faca si modificarea si in cartea de munca cum ca ocup postul Y. Ea in decembrie 2009 a plecat din firma i-am mai zis odata sa imi modifice denumirea postului dar ea mi-a zis ca cei de la HR iar fi zis ca nu imi pot trece functia Y deoarece nu exista in nomenclatorul de meserii.
Acuma 3 zile mi s-a prezentat decizia de incetare a Contractului de munca conform art 65(1) dar in aceasta decizie imi apare ca sunt dat afara din pozitia Y desi eu nu am semnat nici un act aditional pentru functia Y in continuare in cartea de munca imi apare ca am poztia cu numele X (am facut copie acum 1 zi dupa cartea de munca). Nu am semnat decizia de concediere deoarece m-au pus sa semnez pe loc desi am solicitat sa imi dea timp pentru a verifica daca articolele trecute de ei sunt cele corecte, nu le-am zis de eroarea pe care consider ca au facut-o prin faptul ca ma dau afara dupa un post care nu pot divedi prin acte ca il ocup.

Pot sa contest la tribunal decizia de concediere pe motivul ca sunt dat afara pe o functie care nu imi apare in acte?
Ma pot reprezenta singur pentru a contesta decizia la tribunal?
Daca pierd procesul de contestare a deciziei ce risc?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Daca situatia este exact cum ati mentionat dvs., atunci este evident ca este imposibil sa va concedieze de pe un post pe care nu-l ocupati. Decizia de concediere in acest caz nu are nicio valoare. In ce priveste motivul concediere, Art. 65 din Codul Muncii se refera la:
„(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.”
Insa, dvs. nu ar trebui sa fiti afectat de aceste masuri, atat timp cat concedierea nu se refera la postul dvs. In mod normal, dvs. trebuie sa va respectati toate obligatiile rezultate din postul pe care il ocupati, intrucat respectiva decizie nu are niciun efect fata de dvs. In cazul in care veti intampina probleme din partea societatii angajatoare, puteti contesta decizia in instanta iar avocatul nu este obligatoriu. Daca pierdeti procesul nu riscati nimic, decat eventual puteti fi obligat la plata unor chetuieli de judecata (daca va fi cazul).