DWQA QuestionsContestare amenda recensamant
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua.Am o intrebare.Este legal sa fiu amendat pentru ca nu raspund la recensamant?Mi se pare o invadare a dreptului la intimitate, intrebarile fiin pur si simplu prea explicite.Daca totusi primesc amenda, o pot contesta, sau exista vreo posibilitate sa nu fiu amendat?Repet, mi se pare un abuz si chiar ilegal sa te oblige sa raspunzi la un recensamant si mai ales sa dau date personale.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Intr-adevar se prevad anumite amenzi pentru neparticiparea sau participarea necorespunzatoare la acest recensamant. Aceste amenzi sunt intr-adervar bazate pe o dispozitie legale si prin urmare puteti fi amendat.

Sunt anumite intrebari la care puteti refuza a raspunde, iar aceste intrebari vi se vor aduce la cunostinta de cei numiti sa organizeze acest recensamant.

Desigur ca puteti contesta amenda daca aceasta a fost emisa in mod nelegal (spre ex., daca puteti face dovada ca nu erati in localitate si totusi ati fost amendat). In ce priveste lipsa amenzii, nu exista o dispozitie anume prin care sa prevada cum nu puteti fi amendat. Exista dispozitii care atesta nelegalitatea unui proces-verbal daca acesta nu prezinta anumite date de identificare (verificati OG 2/2001).

Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca aceste date sunt date in scopul recensamantului si daca sunt folosite in alt scop decat cel legal, atunci persoanele care folosesc aceste date pot fi trase la raspunde.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!