DWQA QuestionsConflict intre o persoana fizica si o firma de Curierat ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Am trimis un laptop printr-o firma de curierat rapid, colet care avea specificat un ramburs, coletul spun ei ca l-au pierdut si refuza sa-mi restituie valoarea rambursului intrucat spun ei ca angajatul lor trebuia sa treaca pe bonul de expedite si valoarea declarata. Eu consider ca fiind din partea lor imbogatire fara justa cauza, acel colet nu a fost pierdut ,ce a fost furat de unii dintre angajatii firmei. OPC-ul a plasat dosarul dupa 2 luni la Autoritatea Nationala de Reglementare in Cominicatii, nu pot sa mai astept si de acolo sa mai fiu plasat intrucat vreau sa ma incadrez in termenul de 6 luni cat am impresia ca ar fi prescriptia. Cui trebuie sa ma adresez penru plangere, la Judecatorie sau la Tribunal si ce fel de plangere trebuie sa fac? Multumesc frumos.

7 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Va trebui sa va adresati judecatoriei unde are debitoul sediul iar prin cererea pe care o formulati va trebui sa solicitati repararea prejudicului suferit. Astfel, avand in vedere ca obligatia acestora era de a transporta coletul, iar coletul nu a mai fost transportat si implicit nu s-a acordat valoarea ramburusului, atunci dvs. ati fost prejudiciat cu valoarea rambursului, motiv pentru care va trebui sa ii actionati pentru repararea pagubei suferite.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua. Doresc sa va mai intreb care este termenul de prescriptie pentru a putea depune plangerea la judecatorie intrucat luna aceasta pe data de 30 se fac 6 luni de cand am trimis coletul prin ei, iar luna viitoare pe data de 12.04.10 se implinesc 6 luni de cand le-am facut sesizarea scrisa. Doresc sa va mai intreb daca plangerea o pot depune la judecatoria de la mine din oras, intrucat am facut rost de ctr. de inchiriere pe care il au ei pentru desfasurarea activitatii aici. Vreau sa va mai rog sa-mi spuneti ca nu stiu ce articole din codul civil sa trec ca le-au incalcat in drept si daca pot sa fac referiri si la infractiunea de abuz de incredere sau la imbogatirea fara justa cauza. Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua. Doresc sa va mai intreb care este termenul de prescriptie pentru a putea depune plangerea la judecatorie intrucat luna aceasta pe data de 30 se fac 6 luni de cand am trimis coletul prin ei, iar luna viitoare pe data de 12.05.10 se implinesc 6 luni de cand le-am facut sesizarea scrisa. Doresc sa va mai intreb daca plangerea o pot depune la judecatoria de la mine din oras, intrucat am facut rost de ctr. de inchiriere pe care il au ei pentru desfasurarea activitatii aici. Vreau sa va mai rog sa-mi spuneti ca nu stiu ce articole din codul civil sa trec ca le-au incalcat in drept si daca pot sa fac referiri si la infractiunea de abuz de incredere sau la imbogatirea fara justa cauza. Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Termenul de prescriptie este de 3 ani de la data la care ati fost prejudiciat si ati cunoscut faptuitorul avand in vedere ca este o cauza personala in pretentii.

In ce priveste competenta, Cererea s-ar putea face si la instanta locului unde ea are reprezentanta, dar pentru obligatiile ce urmeaza a fi executate in acel loc sau care izvorasc din acte incheiate prin reprezentant sau din fapte savarsite de acesta. Totusi ati putea introduce cererea la domiciliul dvs. intrucat „in cererile privitoare la obligatii comerciale, instanta locului unde obligatia a luat nastere sau aceea a locului platii;” si „in cererile izvorate dintr-un contract de transport, instanta locului de plecare sau de sosire”.

In ce priveste Codul civil, puteti invoca art. 998,999 si va trebui sa aveti in vedere in principal si contractul incheiat cu acestia (poate exista o clauza cu privire la ramburs).

Puteti face referire la cele mentionate insa nu cred ca va ajuta in solutionarea cauzei in mod substantial. Trebuie sa aveti in vedere in materie civila trebuie sa faceti dovada vinovatiei societatii, prejudiciului dvs. si a legaturii de cauzalitate intre fapta si prejudiciu.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In mod normal in situatia in care aveti un proces-verbal prin care s-a stabilit ca cel vinovat este cel care v-a cauzat un prejudiciu auto, atunci asiguratorul v-ar putea despagubi insa cred ca v-a astepta concretizarea cazului. In mod normal, PV v-a trebuit comunicat celui vinovat, urmand ca acesta sa-l conteste in instanta daca nu este de acord cu cele mentionate in PV. Cele 15 zile curg in mod normal de la comunicare. Asa cum v-am mentionat cei de la Asigurari v-ar putea plati insa o sa astepte o solutionare definitiva avand in vedere ca cel vinovat nu a semnat si nu a fost de acord cu cele precizate in PV. Daca trec cele 15 zile si PV nu se ataca, atunci in mod normal Asiguratorul va trebui sa va plateasca. Important pentru dvs. este PV emis de catre Politie prin care se stabileste vinovatia celui asigurat si nu copia de pe RCA. Dvs. trebuie sa faceti dovada celor de la Asigurari cu actele emise de la Politie si nu cu o copie RCA, astfel ca va puteti prezenta si fara respectiva copie. In cazul in care nu doriti sa va judecati, atunci va trebui fie sa ajungeti la o intelegere cu cei de la Asigurari, fie sa ajungeti la o intelegere cu faptuitorul.