DWQA QuestionsConditii reabilitare ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am lucrat la o firma de schimb valutar, am iesit cu lipsa in casa, am fost concediata(art. 61, litera a) si mi s- a deschis un proces la care nu m-am prezentat, in momentul acela fiind in strainatate la lucru. Am fost condamnata la 1 an si cateva luni, c suspendare… firma pentru care am lucrat si a retras plangerea, acum avand de achitat datoria la Finante(in prezent neachitata).
Doresc sa ma angajez, dar „pata neagra” de pe cazier imi strica „cartea de vizita”.
Condamnarea s-a implinit, timp in care nu am savarsit nicio actiune contrara legii…au trecut aproape 2 ani de la executarea pedepsei si din cate stiu exista o modalitate prin care cazierul meu poate fi „curatat”(reabilitarea de drept/judecatoreasca)
Indeplinesc conditiile pentru a face o cerere de reabilitare?Daca da- care sunt pasii pe care trebuie sa i urmez, cui ma adresez?Daca nu- cand o pot face?

V as ramane profund recunoscatoare daca mi ati putea raspunde la intrebari!

Din pacate, la momentul acesta nu dispun de multe informatii(dupa cum am mentionat, in timpul procesului eram inafara tarii)

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Avand in vedere ca ati fost condamnata la o pedeapsa mai mare de un an,termenul de reabilitare se calculeaza astfel: de cand pedeapsa a fost considerata executata,adica dupa acel an si cateva luni,trebuie sa asteptati 4 ani plus jumatate din pedeapsa pronuntata de instanta ca sa cereti reabilitarea. In cazul dvs. nu opereaza reabilitarea de drept,ci trebuie sa cereti reabilitarea pe cale judecatoreasca. Conditiile pentru obtinerea reabilitarii judecatoresti sunt: sa nu fi savarsit nicio infractiune in acest timp, atunci cand faceti cererea sa aveti un loc de munca si sa fi achitat cheltuielile de judecata si despagubirile la care v-a obligat instanta.Aceasta cerere se va adresa fie instantei care a judecat in prima instanta cauza, fie instantei in a carei circumscriptie domiciliaza condamnatul.