DWQA Questionsconditii in cazul contractului cu 1/2 norma ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna , sotul meu lucreaza cu 1/2 norma la o firma de transport persoane si efectueaza curse in strainatate ,plecand martea la 14 si intorcandu se de regula vinerea, adica este plecat 72 ore.Lucreaza cu 1/2 norma, adica timpul lucrat este redus la jumatate.Este platit la cursa, in timpul cand nu efectueaza curse-max 2 curse pe luna,-nefiind remunerat.Mai nou, patronii au dorinta sa fie prezent ZILNIC, sa semneze condica si dimineata si seara(programul normal ar fii de max 4 h?zi), adica trebuie sa dea raportul zilnic, ffara a putea face nimic altceva , Cum poate sa invoce necorectitudinea acestora?daca fac un calcul 72h/4h pe zi=ar fii 18 zile lucrate, ar mai ramane diferenta pana la 23-24 zile lucratoare cat sunt intr-o luna,Va rog un sfat, Va multumim.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform Codului Muncii, in Art. 103 se prevede ca „Salariatul încadrat cu contract de muncă cu timp partial se bucură de drepturile salariatilor cu normă întreagă, în conditiile prevăzute de lege si de contractele colective de muncă aplicabile.
(2) Drepturile salariale se acordă proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.”

Astfel, in ce priveste salariul, trebuie sa aveti in vedere ca se acorda raport la cele 4 h. Adica, daca este incadrat cu 4 ore de munca zilnic, atunci trebuie remunerat zilnic pentru cele 4 h.

In ce priveste semnarea condicii si celelalte norme, acestea sunt stabilite fie prin contractul de munca individual prin Regulamentul de Ordine interioara. Prin urmare, daca acestea sunt prevazute si acceptate de parti, atunci sunt aplicate in mod legal. O imposibilitate fizica de prezentarea continua sau zilnica a sotului, ar putea fi invocata in momentul in care societatea ar dispune anumite masuri impotriva acestuia, iar sotul ar putea ataca masurile impuse.