DWQA Questionsconditii beneficiere pensie sau somaj
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,ma numesc Viorica am si eu rugaminte sa ma ajutati in urmatoarea problema:nascuta la 17.10.1958. Pana in anul 1994 am muncit 18ani,iar din luna decembrie 1994 pana in anul 2011 august am fost pensionata pe caz de boala TBC cu gradul 2 si 3 . In anul 2009 luna iunie m-am angajat cu cm.de 4 ore pana in anul 2011.o1.Am incetat activitatea cu decizia art.55,lit.b.din Legea 53/2003. In anul 2011 luna iunie ma imbolnavesc grav fiind operata {tumora}.ca in luna urmatoare adica iulie 2011 sa ma prezint la expertiza ,ca in final decizia de expertiza medicala am redobandit capacitatea de munca 70%. Intrebarea mea este:am muncit m-am imbolnavit , eu nu stiu daca pot avea drept la somaj sau sa ma pensionez. Va multumesc pentru rabdare.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In ce priveste somajul, exista posibilitatea intampinarii unui raspuns negativ intrucat pe de o parte somajul presupune concedierea dvs. pentru motive care nu tin de persoana angajatului (at. 65), iar dvs. ati incetat contractul de comun acord (art. 55 lit. b).

In ce priveste pensionare, aceasta s-ar putea face cel mai devreme in 2015, daca ati avea un stagiu de cotizare de peste 30 de ani.

Indicat ar fi sa luati legatura si cu cei de la Casa de Pensii de care apartineti pentru a avea un calcul oficial din partea lor in ce priveste pensia. Relativ la somaj, ati putea avea o discutie cu cei de la Agentia pentru Ocuparea fortei de munca din zona dvs.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!