DWQA Questionsconcediu prenatal dupa CIC ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
am fost in CIC pana la data de 18 aprilie 2010 cand copilul meu a implinit 2 ani, apoi, fiind insarcinata cu al doilea copil am avut 12 zile de concediu medical (pana la sfarsitul lui aprilie) iar de la 1 mai sunt in concediul prenatal. Intrebarea mea este legata de suma de bani pe care urmeaza sa o primesc in perioada cat voi fi in prenatal. Am inteles ca va fi procent din salariul minim pe economie si nu din salariul meu brut de incadrare asa cum a fost la primul copil? Va multumesc anticipat. Laura S.

6 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

La calcularea indemnizatiei se tine cont de veniturile din ultimile 6 luni, inclusiv de indemnizatia primita de catre dvs. pentru primul copil. Acest fapt este reglementat si de catre art. 2 lit. g din ordonanta 148/2005 care prevede „au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap.”

Cu alte cuvinte, „Începând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pâna la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara în cuantum de 800 lei (RON).
(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap.”

Mai mult, conform alin. 2 din OUG 158/2005, veniturile ce se iau in considerare sunt:

a) cuantumul indemnizatiilor, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. c) si alin. (2);
b) salariul de baza minim brut pe tara, din perioadele respective, pentru situatiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b) si alin. (3).

Iar conform art. 8 alin 1) lit b) si alin. 2:
Art. 8. – (1) Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
c) pentru care, pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate s-a facut din alte surse, potrivit prevederilor art. 6 alin. (2) lit. b) si d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta .

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Multumesc mult pentru toate lamuririle. Numai bine

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform OUG 148/2005, art. 6 prevede: ” (1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 1, respectiv la art. 2, precum si stimulentul prevazut la art. 3 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa
caz, pentru primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situatiile prevazute la art. 5 alin. (2), dupa data de 1 ianuarie 2006. ”

Prin urmare, veti beneficia tot de 85% din media veniturilor sau optional de cei 600 de lei.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Revin la intrebarea anterioara cu mentiunea ca ma refeream la drepturile banesti din perioada concediului de maternitate (cele 126 zile, prenatal + lauzie) care preced CIC 2. Multumesc mult

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In cazul in care am inteles corect precizarea Dvs., atunci raspunsul este: cuantumul lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar conform art. 10 din OUG nr. 158/2005.