DWQA Questionsconcediere gravida
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Vin si eu cu rugamintea de a-mi da un sfat juridic la urmatoarea situatie.
In ianuarie 2008 m-am angajat la o banca. Datorita crizei financiare care a urmat conducerea a decis ca trebuie facute concedieri.
Astfel ca in decembrie 2009 au inceput sa vina mailurile care anuntau concedierile. Eu in acea perioada eram gravida in luna a 7-a. Bineinteles ca directorul a luat la cunostinta despre acest lucru inca de la inceput dar, a decis totusi concedierea mea, asa ca am primit un email prin care eram anuntata ca voi ramane fara serviciu.
Neavand alta solutie la momentul respectiv am intrat in concediu prenatal sperand ca peste doi ani lucrurile vor sta altfel. M-am inselat.
Am vorbit cu directorul care mi-a spus ca nu s-a schimbat nimic si ca atunci cand voi termina concediul si voi veni la servici voi fi concediata. Momentan mai am aproximativ doua luni din concediul de crestere copil.
Este legal asa ceva? Ce pot eu sa fac?

Multumesc.
Dobritoiu A

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din pacate, odata cu lipsa unui Contract de Munca la Nivel National, concedierea dvs. se poate dispune dupa intoarcerea dvs., cu exceptia situatiei in care exista un Contract Colectiv sau Regulament intern care dispun altfel. Vechiul Contract de munca de la nivel national prevedea intr-adevar o imposibilitate de concediere dupa revenirea din concediu, insa in acest moment nu exista o astfel de interdictie (cu exceptia prezentata anterior).

Dvs. puteti ataca decizia de concediere daca aceasta nu este intemeiata. Prin urmare, daca concedierea se dispune fara o baza legala si un temei de fapt serios, atunci aveti sanse de a castiga in instanta combaterea deciziei de concediere.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!