DWQA QuestionsCompensarea in bani a concediului de odihna neefectuat ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Am si eu o intrebare . Am fost angazat la o companie din feruarie 2009. aveam salarul de incadrare de 1900 ron. in anul 2009 nu am beneficiat de concediu de odihna la care aveam dreptul. in februarie 2010 contractul de munca a fost modificat cu o anexa in care salarul de incadrare devenea 200 ron part time restul de bani primindu-i sub forma de comision pe micro. acum am fost disponibilizat si cand mi-au calculat drepturile banesti aferente concediului neefectuat din 2009 mi s-a spus ca tre sa primesc doar vreo 150 ron. ca cica se raporteaza la noul salar si nu la cel avut in perioada respectiva. este legal asa sau am dreptul la compesatii pentru concediu din 2009 proportional cu salarul avut in acea peroada. ?
multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In situatia in care nu exista un contract colectiv de munca la nivel de unitate sau de ramura care prevede altceva, contractul colectiv de munca la nivel national prevede:

„ART.56
(1) Salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit”.

„ART.59
(1) Pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
2) Indemnizatia de concediu nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporul de vechime si indemnizatia pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzator numarului de zile de concediu.”

Prin urmare, avand in vedere ca pentru anul trecut indemnizatie de concediu avea o alta valoare, apreciez ca pentru concediul de anul trecut trebuie compensat in functie de salariul de anul trecut, urmand ca cele pentru anul acesta sa se aplice la valoarea salariului de anul acesta.