DWQA QuestionsCIC ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Eu sunt in CIC. In perioada in care am luat CIC am incasat si un venit de la o persoana sponsorizata de mine, care a cumparat produse AVON; drept urmare, eu am incasat un venit de care am uitat complet !!! Persoana a cumparat un produs o data, anul trecut. Personal m-am apucat si eu sa citesc si sa interpretez OUG148/2005 si am gasit un articol , pe care eu il consider aplicabil in situatia mea:

Art.12 al.(2) lit.(1) „Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspendã în situatia în care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume în baza legii, contractului colectiv de muncã sau a contractului individual de muncã, acordate în perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decât cele rezultate din desfãsurarea efectivã a unei activitãti profesionale.”

De ce spun eu ca se poate aplica in cazul meu: deoarece eu nu am incasat nici un venit de la AVON pe codul meu ! venitul a fost generat de activitatea unei persoane din schema mea, de „sub mine” dar nu de mine efectiv; asadar, nu este un venit generat de activitatea mea profesionala directa, efectiva, asa cum stipuleaza legea. Ce parere aveti ? Este rezonabila interpretarea ? exista sau nu riscul de a mi se suspenda indemnizatia ?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

OUG 148/2005 prevede:

„(2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare. ”

Legea 571/2003, prevede: „Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt urmatoarele:
a) venituri din activitati independente, definite conform art. 46;
b) venituri din salarii, definite conform art. 55;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor, definite conform art. 61;
d) venituri din investitii, definite conform art. 65;
e) venituri din pensii, definite conform art. 68;
f) venituri din activitati agricole, definite conform art. 71;
g) venituri din premii si din jocuri de noroc, definite conform art. 75;
h) venituri din transferul proprietatilor imobiliare, definite conform art. 77^1;
i) venituri din alte surse, definite conform art. 78.”

Insa, in situatia in care dvs. nu ati incasat in mod direct un venit dintr-o activitate independenta, atunci nu vi se aplica dispozitiile de suspendare.