DWQA Questionschirias vs proprietar
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,ma confrunt cu o problema mai delicata si as dori daca se poate cateva pareri/raspunsuri din partea d’voastra. In urma cu 1 an am inchiriat un apart. (fara niciun fel de act),am platit o garantie (o luna de chirie) la inceput ,urmand sa platesc chiria propriu’zisa lunar + utilitatile.In timpul sederii mele in acest apart. mi’am adus un televizor,laptop etc .Problema insa este acum pentru ca vreau sa ma mut din acest apart. intr’o garsoniera datorita chiriei mari.Intrebarea mea este daca proprietarii imi pot pune „sechestru” cumva pe bunurile mele (mentionez ca am actele bunurilor pe numele meu) ? Neavand niciun fel de act in care sa ateste sederea mea in acest apart. imi pot face plangere la politie pentru violare de domiciliu?Ce rau imi pot face? Recunosc ca a fost greseala mea ca nu am incheiat un contract de inchiriere cu dansii (nici nu mi s’a propus acest lucru).Mentionez ca am fost si sunt de buna credinta,chiria am platit’o la timp + toate utilitatile..dar nu cred ca au vreo relevanta aceste aspecte in situatia mea.Va rog sa’mi dati niste sfaturi/pareri ,cum as putea proceda in cazul asta? Va multumesc anticipat si va doresc o zi cat mai placuta !

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,
Va referiti la dreptul de retentie recunoscut de lege in anumite cazuri. Insa acest drept ar fi aplicabil numai in situatia in care dvs. ati datora bani proprietarilor. Dupa cum ati spus, toate datoriile au fost achitate asa ca nu au de recuperat vreo creanta, prin urmare nu au dreptul sa va retina nimic. Daca fac acest lucru o fac abuziv si savarsesc o fapta penala- abuz de incredere. Daca se intampla acest lucru nu este indicat sa patrundeti in apartament daca nu mai exista raporturi locative deoarece ar putea fi vorba despre o violare de domiciliu, ci va adresati cu plangere politiei.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din ceea ce scrieti nu rezulta ca intre dvs. si proprietar ar exista vreun „‘conflict”‘ legat de vreo suma de bani pe care ati datora-o acestuia din urma.

Prin urmare, daca v-ati achitat chiria si utilitatile proprietarul nu poate avea nicio pretentie de la dvs.
Bunurile mobile pe care le-ati achizitionat sunt proprietatea dvs. si le luati in momentul in care eliberati apartamentul. Proprietarul apartamentului nu are niciun drept asupra acestora si nici nu se pune problema vreunui sechestru.

Din momentul in care ati stabilit de comun acord cu proprietarul sa eliberati apartamentul nu mai aveti, pentru viitor, niciun motiv sa patrundeti in acel apartament. Restituiti cheile proprietarului.

Pentru perioada cat ati stat in apartamentul lui, in calitate de chiriasi, chiar si fara un contract,, nu va poate face plangere penala pentru violare de domiciliu.

Succes.
Av. Paula Nedelcu