DWQA Questionscererea de chemare in judecata ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara,
Sunt intr-o mare dilema si am nevoie de un ajutor.
Am proces,la al treilea termen,pt concediere art.65 si neprimirea drepturilor(sal.compensator si plata preaviz)ceea ce am solicitat in prima cerere.mentionez ca am gasit pe net ce inseamna art.65 si ce ar trebui sa faca angajatorul la concediere.
Nu stiam ca totul se face cu o hartie numita decizie ,pe care trebuie sa o primesti inainte de preaviz si pe care o poti contesta.
Am primit dupa primul termen o intampinare de la parat,in care anexa printre altele si decizia de concediere,nr….si am verificat atunci si pe cartea de munca.Am cautat pe site-uri specializate si am aflat ca asa se procedeaza.Decizia in cauza nu mentioneaza nici motivul,nici durata preavizului si nici in cat timp poate fi contestata.
Am facut o modificare la cererea initiala si am solicitat anularea deciziei,pe aceste motive.
Acum,un avocat mi-a spus ca nu pot cere si anulare si sal.compensator,chiar daca nu am primit decizia si nu am semnat nimic ,cum ca am primit-o,chiar daca ea nu are elementele cerute de lege,ba mai mult daca se respinge anularea,nu mai primesc nici sal compensator.
Plus ca zice el,trebuie sa cer reintegrarea,daca merg pe anularea deciziei,doar ca eu nu pot sa ma intorc la acel loc de munca,nu dupa toate acestea.
Va rog sa ma sfatuiti,ce trebuie sa fac si ce sanse as avea daca as merge pe anularea deciziei?Pentru ca si daca as primit-o inainte nu are nici unul din elementele care sa ma ajute sa ma apar9motiv,perioada de contestare)plus ca la data inregistrarii ei,eu eram inCO.
Va multumesc din suflet.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In ce priveste cererea dvs., in situatia in care ati solicitat modificarea in sensul in care ati contestat decizia de concediere, ramanand in acelasi timp si capatul de cerere privind obligarea la plata salariului compensatoriu, atunci apreciez ca acestea se pot judeca impreuna (vi s-a mentionat ca se exclud intrucat nu poti solicita salariu compensatoriu daca se solicita anularea deciziei de concediere si plata tuturor salariilor pana la reintegrarea efectiva), intrucat in cel mai rau caz capatul de cerere cu privire la salariul compensatoriu va fi respins, urmand ca acel capat de cerere cu contestatia deciziei de concediere sa fie admis (indicat ar fi sa solicitati plata salariilor pana la data reintegrarii efective – chiar daca reintegrarea nu se va face propriu-zis).

Mai trebuie sa aveti in vedere ca instanta in cazul in care va considera necesar, ar putea sa disjunga cele doua cauze, adica sa le desparta si sa faca doua dosare separate. Totusi, apreciez ca instanta a inteles situatia concreta a Dvs., si va judeca cele doua cereri impreuna, urmand desigur a stabili intentia dvs. prin cererea formulata (care ar trebui sa se bazeze pe capatul de cerere privind contestarea deciziei de concediere). Prin urmare, avand in vedere si cererea deja modificata, apreciez ca oricum nu mai aveti posibilitatea de alegere intre fie a merge pe compensatoriu, fie prin anulare, decat in situatia in care ati renunta la unul dintre cele doua capete de cerere. Astfel, in situatia in care nu doriti sa continuati cu cele doua capete de cerere, puteti renunta la unul dintre ele, insa puteti continua cu amandoua urmand ca situatia sa fie transata in functie de anularea sau nu a deciziei de concediere: daca se anuleaza decizia, atunci se respinge capatul cu privire la compensatoriu; daca nu se anuleaza decizia, atunci vor trebui sa va plateasca compensatoriul (conform CCMN (contract colectiv de munca la nivel national): „ART.78. – (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului (aici intrand si articolul 65), angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi”.)