DWQA Questionsce trebuie sa fac pentru a vinde sapun?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Ce trebuie sa fac pentru a avea dreptul de a vinde sapunuri de casa, preparate de mine , dupa retete ce utilizeaza ingrediente naturale?

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand va trebuiesc anumite avize pentru producerea si comercializarea produselor de sapun. In cel de-al doilea rand, va trebui sa creati fie o societate comerciala, fie sa formati un PFA. In cel de-al treilea rand, pentru locul unde veti desfasura activitatea va vor trebui alte avize de la Mediu, Directia de Sanatate Publica, Protectia Muncii, PSI s.a.m.d .
Va recomand sa verificati ORDIN nr.1.030 din 20 august 2009 al ministrului sănătăţii privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei. De asemenea, cel mai bine ar fi sa aveti o discutie in prealabil cu cei de la Directia de Sanatate, aspectele comerciale cu privire la infiintarea unei societati sau PFA putand sa aflati de la Registrul Comertului unde va trebui sa inregistrati forma comerciala.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Vreau sa fac unele completari pentru a putea intelege mai bine aceasta situatie. In primul rand nu este vorba de fabricarea de sapun in intelesul pe care acesta il are pe piata larga, este vorba de o activitate de tipul celor pe care le desfasoara producatorii traditionali de cascaval in scoarta de brad, carnati de casa, palinca, cei care vin si vand la targurile organizate pentru ei, si la care am vazut inclusiv sapun de casa, fabricat in casa, dupa retete traditionale, asa cum faceau bunicile noastre, numai ca ceva mai elaborat, pentru ca acum avem mult mai multe ingrediente „exotice” (sub forma de planta, in stare bruta sau uleiuri). Deci despre un astfel de produs e vorba, nu despre unul produs intr-o fabrica, mai mica sau mai mare. Mentionez ca in afara de soda caustica, folosita de altfel pe scara larga in menaj, nu sunt folosite decat ingrediente naturale: plante, uleiuri naturale (ex ulei de masline) si altele de acest fel, trecand astfel produsul in categoria larg denumita „hand-made”. Este valabila indrumarea dumneavoastra si in aceste conditti? Multumesc

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din pacate raspunsul este da, intrucat trebuiesc indeplinite anumite conditii cu privire la conditiile de fabricare, modalitatea de fabricare s.a.m.d. Prin urmare, va recomand sa aveti in prealabil o discutie cu autoritatile pentru a va clarifica mai bine in ce priveste restrictiile legale.