DWQA QuestionsCe suma i se cuvine matusii ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

daca o casa este evaluata la 60.000 de euro ce suma i s-ar cuveni matusii mele daca bunica ar vrea sa-i lase casa mamei mele. mi-a zis cineva ca o casa se imparte asa 1/2 ia bunica iar din cealalalta jumatate se imparte in trei bunica si cele doua fiice este adevarat???

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform celor mentionate de catre dvs., exista doua situatii:
1. In situatia in care bunica si fiicele au mostenit pe defunctul tata(sot), atunci bunica are o cota de 3/4 din casa, iar fiicele au fiecare cate o cota egale de pe urma tatalui, dupa ce se scade cota bunicii in calitate de sotie supravietuitioare (1/4). Astfel, cota de 3/4 se compune din cota de 1/4 in calitate de sotie supravietuitoare si cota de 1/2 in calitate de proprietar (bunul presupunand ca a fost cumparat de bunici in timpul casatoriei acestora).
2. In situatia in care bunica este unicul proprietar, atunci fiecare fiica va lua jumatate din casa (adica cate 1/2 din cei 60.000 euro). – conform art. 669 Cod civil. In cazul in care bunica va transmite casa catre una dintre fiice, atunci cealalta fiica va putea intenta o actiune de reductiune a liberalitatilor (in cazul in care bunica lasa testament pentru doar una dintre fiice sau doneaza casa catre una dintre ele) sau o actiune in simulatie (in caz vanzare-cumparare intre bunica si mama dvs.) in vederea reductiunii liberalitatilor, iar prin efectul acelei actiuni speciale cea de a doua fiica va putea dobandi o cota de 1/3.