DWQA QuestionsCe sanse de reusita (pentru reclamat) ar fi intr-un caz de cerere anulare contract V-C
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna Seara
Am si eu o intrebare, ce sanse am sa castig (sau mai bine zis sa nu pierd) in cazul cand fratele cere anularea actului de V-C facut de parinti catre mine, cu uzufruct viager si clauza de intretinere (fara reprezentant autoritate tutelara).La acel moment notarul nu ne-a informat de aspectul ca facand cu uzufruct viager se va putea considera donatie mascata. Precizez ca nu detin dovezi ale platii (extras de cont sau chitante) ci doar as putea face dovada ca am avut posibilitatea efectuarii platii.
Tata a decedat de mai putin de 6 luni. As mai intreba daca imi poate fi de folos ca mama sa declare in instanta ca impreuna cu tatal au ajutat fratele la cumpararea unui apartament contribuind cu aproape jumatate din valoarea acestuia, ei facand acest gest nu ca un cadou sau zestre ci i ideea de a imi lasa mie dupa moartea lor apartamentul lasandu-mi si obligatia de a avea grija de ei la batranete. Bineinteles ca au facut marea greseala sa nu dea acei bani cu acte, numai un aranjament verbal. Se poate tine cont in instanta de acest aspect?(daca nu exista nici alti martori oculari ?)
Va rog mult sa-mi dati un raspuns cat se poate de sincer( si nu de genu… depinde de avocat si abilitatile lui )… imi imaginez ca s-ar gasi destui avocati care pentru bani ar putea zice.. se poate, dar in realitate sa nu am nicio sansa. Multumesc mult

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Situatia Dvs. este destul de complicata, motiv pentru care in primul rand va recomand sa consultati un avocat si sa-i prezentati toate actele. In cel de-al doilea rand, important este ce prevede contractul de vanzare-cumparare intrucat daca s-a prevazut ca banii au fost achitati la momentul incheierii contractului, atunci nu trebuie sa faceti dovada platii printr-un inscris. Mai mult, fratele va trebui sa faca dovada ca nu s-a platit in realitate. Prezumtia de donatie este relativa a art. 845 din Codul civil, motiv pentru care ar putea fi rasturnata insa fratele are sanse sa anuleze contractul. In ce priveste aranjamentul verbal, acesta trebuie invocat in anumite conditii, intrucat daca il invocati de la inceput puteti sa pierdeti din start intrucat se dovedeste donatia deghizata prin aceasta sustinere.

Intr-un final important este cum se desfasoara procesul si ce probe se invoca. Spre exemplu, ar putea exista un martor care sa fi participat la incheierea contractului de vanzare-cumparare si astfel sa fi luat la cunostinta de plata efectuata. Insa, trebuie sa aveti in acelasi timp in considerare ca fratele are sanse de reusita.