DWQA QuestionsCe pot face daca un mostenitor refuza dezbaterea succesiunii?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara,Parinti nostri au un apartament si singurul in bucuresti si pe noi4copii care acum toti sunt peste virsta de 30,in momentul de fata in acel apartament locuesc eu-fratele si mama care in momentul de fata este singura propietara ,tata neaparasit din nefericire pt noi acum 4luni iar noi toti am hotarit sa facem succesiunea apartamentului si fiecare sa-si ia particica lui ,toti au fost de acord am stabilit ca tot toti sa platim impozitul casei care nu a fost platita de 10ani dar unul din frati a refuzat sa plateasca dar nu nea deranjat f.tare asa ca am platit tot la zi ca sa putem sa luam hartie de la finante cum ca putem face succesiunea in momentul in care trebuia sa mergem la notar fratele s-a razgindit si nu a mai fost de acord cu succesiunea spunind ca vrea el casa si ca putem sa venim cind vrem acolo fara nici-o problema si bla-bla povesti ma rog noi nu vrem sa renuntam la casa dim motive personale iar mama doreste ca toti sa avem drept la casa prin succesiune.INTREBARE. care sunt drepturile copiilor,ce ne revine din partea tatalui ,dreptul mamei si ce putem face daca fratele refuza sa facem succesiunea daca se poate face ceva fara acordul lui si daca este adevarat ca dupa un an totul revine mamei adica 100% …….CU RESPECT

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In cazul in care nu ajungeti la o intelegere toti mostenitorii, atunci din pacate va trebui sa mergeti pe calea instantei judecatoresti, urmand ca aceasta din urma sa dispuna asupra partajului chiar si fara acordul fratelui (insa acesta va trebui chemat in instanta). Astfel, instanta va stabili cui va fi atribuit apartamentul si ce obligatii revin celorlalti mostenitori si raportat la solicitarile partilor.

Mama dvs. are o cota de 1/4 din mostenire si un drept de abitatie asupra casei de locuit de 1 an de zile. Copiii impart restul de mostenire, adica 3/4, fiecare avand cate o cota egala raportata la numarul copiilor (desigur cu conditia ca acestia sa fi acceptat mostenirea in termen).

In ce priveste revenirea mamei a 100% din mostenire dupa 1 an de zile, va aduc la cunostinta ca nu exista o astfel de reglementare.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!