DWQA QuestionsCe inseamna o promisiune de vanzare cumparare a unui imobil,aparuta scris in CF?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna va rog mult,sa mi spuneti,tata meu a murit acuma 3 ani,a avut o casa,nu a spus niciodata ca a vandut o,dar dupa moartea lui ne am trezit ca era luata,de cineVa ,cumparata asa am crezut noi pana acuma,tata meu a spus ca a luat doar niste bani imprumut dar nu ca ar fi vandut o,am scos cartea funciata detaliata si scrie ca a facut promisiune de vanzare cumparare,dupaia ca o anumita persoana,nu dau nume,a cumparat o la licitatie,si pe alta fila scrie ca citez,se noteaza somatie executionalade plata pt suma de 50.000 mii euro si 2000 lei,in favoarea creditoarei…,si revin aici cu intrebarea,tata avea casa cu legea 112,cei 10 ani trecusera,deci se putea vinde,dar el nu a vandut o,vreau sa aflu adevarul de fapt cum au stat lucrurile,si mai scrie ca se si radiaza c1si c2. ,ce au facut ei de fapt,deci s a vandut sau nu,se mai poate ataca,dupa 3 ani de la decesul lui,dar e clar ca el nu a vandut o,se poate pt vreo 3000 euro un executor judecatoresc sa ti ia casa,?sau daca a fost doar o promisiune si nu s a ajuns la finalizare si anume sa se faca un contract de vanzare cumparare,se poate ataca in instanta,eu ca mostenitoare,infiferent de clauze,daca sunt?

Am citi pe internet ca odata facuta o promisune de genu,daca nu este finalizata cu un contract de vanzare cumparare la notar,acea promisiune poate fi nula.

V amultumesc
B.V

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

O promisiune de vanzare-cumparare in cazul dvs. inseamna ca tatal dvs. a promis printr-un antecontract de vanzare-cumparare ca o sa vanda casa, insa nu a mai vandut-o si astfel a fost actionat in judecata pentru ca acesta nu a mai dorit sa vanda casa.

In urma acestei actiuni, probabil ca s-a solicitat rezolutiunea contractului si obligarea tatalui dvs. la plata unei sume (avansul de obicei, insa trebuie verificat contractul). Intrucat tatal dvs. nu a platit aceasta suma de buna voie, s-a trecut la executarea silita a casei si astfel o alta persoana a cumparat casa.

Casa poate fi executata si pentru 1.000 de lei, suma neavand nicio importanta. De asemenea, ceea ce ati citit pe internet nu este adevarat decat daca in antecontract se specifica faptul ca neindeplinirea obligatiilor de catre parti duce la rezolvirea promisiunii.

Sfatul meu este sa mergeti la executorul care s-a ocupat de caz si sa solicitati mai multe detalii. De astfel, in calitate de mostenitori, ati putea verifica si la arhiva instantei unde s-a judecat tatal dosarul pentru a vedea exact cum s-au desfasurat lucrurile.

In ce priveste atacarea demersurilor, din pacate nu aveti cum sa mai atacati executarea ci eventual daca se iveste un caz de nulitate absoluta asupra antecontractului de vanzare-cumparare. Insa, trebuie sa aveti in vedere ca sansele de reusita in cazul dvs. sunt foarte mici avand in vedere ca dvs. cunoasteti de aceste aspecte inca de acum 3 ani.

Mult succes!