DWQA QuestionsCe inseamna mai clar anumite expresii juridice din contractul de donatie ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua
Unchiul a dorit sa-mi lase 1 ha de pamant si mi-a facut un contract de donatie iar anumte pasaje sipulate in contract nu le inteleg si anume:i \”in conformitate cu dispozitiile art.828 Cod Civil, raspund pentru evictiune, am luat la cunostinta de prevederile art.841 Cod Civil, privind rezerva succesorala\” si \”fara sarcina pentru donatar si cu scutire de raport\”
Va multumesc anticipat.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. 828 Cod Civil: „Donatorul nu este responsabil de evictiune cãtre donatar pentru lucrurile dãruite.
Donatorul este responsabil de evictiune când el a promis expres garantia.
Este asemenea responsabil când evictiunea provine din faptul sãu, când este în chestiune o donatiune care impune sarcini donatarului; într-acest caz însã, garantia este obligatorie numai pânã la suma sarcinilor.”
Acest articol semnifica faptul ca donatorul (adica unchiul) garanteaza pentru bunul pe care vi l-a donat, adica in situatia in care sunteti afectat de faptele unui tert sau ale unchiului in sine, fapte ce privesc afectarea dreptului dvs. de proprietate (adica spre exemplu se anuleaza donatia), dvs. va puteti intoarce impotriva unchiului cu o actiune intrucat acesta garanteaza pentru respectivul bun.

2. 841 Cod Civil: „Liberalitãtile, fie fãcute prin acte între vii, fie fãcute prin testament, nu pot trece peste jumãtatea bunurilor dispunãtorului, dacã la moarte-i lasã un copil legitim; peste o a treia parte, dacã lasã doi copii; peste a patra parte, dacã lasã trei sau mai multi.”
Rezerva succesorala reprezinta acea parte din mostenire ce revine copiilor, sotului sau parintilor unchiului, ce nu poate face obiectul unei donatii. Adica, asa cum prevede si art. 841 care se refera la copii, unchiul nu poate dona toate bunurile sale ci doar jumatate din ele in cazul in care are un copil, nu poate dona peste cota de 1/3 daca lasa doi copii, peste 1/4 daca trei copii sau mai multi.

3. Fara sarcina inseamna ca dvs. desi ati beneficiat de o donatie nu aveti de indeplinit nicio obligatie fata de orice alta persoana, iar cu scutire de raport inseamna ca nu sunteti obligat, in cazul unei succesiuni, sa aduceti la masa succesorala acest teren (regula fiind ca in cazul deschiderii succesiunii, bunurile se readuc la masa succesorala).