DWQA Questionsce diferenta exista intre o rezolutie si o ordonanta data de procuror?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago
1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Regula instituita de procedura penala este aceea ca in desfasurarea urmaririi penale, organul de urmarire penala dispune asupra actelor sau masurilor procesuale prin ordonanta (acolo unde legea prevede aceasta), iar in toate celelalta cazuri prin rezolutie motivata.

Rezulta astfel ca ordonanta are o forta superioara rezolutiei. Pentru a exemplifica diferenta, sa observam ca, la momentul verificării lucrărilor de urmărire penală, procurorul poate constata că, pentru vreuna din infracţiunile sau infractorii mentionati in plangerea penala., urmărirea penală s-a făcut de un alt organ decât cel prevăzut în mod expres de textul de lege. În aceste situaţii, el dispune trimiterea cauzei la organul competent. Trimiterea se face prin ordonanţă, potrivit articolului 203 C.pr.pen., aceasta constituind actul de sesizare a organului competent să efectueze urmărirea penală.

Rezoluţia este în general un act de dispoziţie sumar motivat, scris de organele de urmărire penală pe acte de sesizare primite, sau pe acte interne ce se efectuează într-o cauză. Ordonanţa, fiind un act mai complex, care se foloseşte numai când prevede legea, trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, datele prevăzute de articolul 203 C.pr.pen., cât şi menţiunile speciale prevăzute de lege pentru anumite acte sau măsuri.

Precizam ca folosirea ordonanţei în locul rezoluţiei nu este de natură să producă nici o vătămare, fiind un act mai complet. Folosirea însă a rezoluţiei în loc de ordonanţă, poate provoca nulitatea actului, atunci când lipsa menţiunilor cerute pentru ordonanţă a provocat o vătămare ce nu poate fi înlăturată altfel.

Cu stima,
Av. Cristian Winzer