DWQA Questionsce despagubiri am dreptul de a solicita in urma unui accident de circulatie soldat cu decesul unei persoane?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

bunica mea in varsta de 78 de ani astepta autobuzul in statia de autobuz.Intamplator in acea statie se afla parcata o masina de 2 tone a firmei BGS care a facut manevra de a iesi pe partea carosabila cu spatele si a lovito pe bunica doborando jos adata apoi a mai facut o manevra trecand peste ea ,scotando in final de sub masina.Bunica a murit la 24 de ore la spital,cauza decesului fiind hemoragie interna, fractura de stern si clavicula ,acident rutier.Masina firmei BGS are asigurare la ALIANZ TIRIAC.Practic ma intereseaza pasii pe care ii am de urmat ,ce despagubiri am dreptul sa cer si de la cine in acelasi timp (firma de asigurari,firma BGS,soferul).Accidentul s-a intamplat in 20 .03. 2010.Astept raspuns daca se poate: joonny_florin@yahoo.com

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In mod normal Politia ar fi trebuit sa constituie un dosar penal, intrucat accidentul a fost cu victima. In cadrul respectivului dosar va puteti constitui ca parte civila cu o suma reprezentand daune materiale (spre exemplu pentru spitalizare sau inmormantare etc.) precum si daune morale (care cred ca sunt intemeiate si necesare in acest tip de caz). In cazul in care nu s-a constituit dosar penal si nici nu vreti sa actionati pe cale penala, atunci puteti actiona pe cale civila solicitand instantei obligarea atat a soferului, a societatii angajatoare (BGS) cat si a Alianz Tiriac obligarea la plata daunelor materiale si morale. Conform legii asigurarilor, legea 136/1995, „Art. 50. – Despagubirile se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanelor pagubite prin vatamare corporala sau deces, precum si prin avarierea sau distrugerea de bunuri”. Despagubirea este acordata in principiu de catre Alianz, insa pentru a nu intampina probleme ulterioare este indicat ca hotararea judecatoreasca sa fie opozabila si soferului si societatii.