DWQA QuestionsCe cota revine, in cazul unei succesiuni, sotiei, celor 2 copii ai cuplului si copilului sotului?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sotul a murit in 2003. Cei doi au impreuna 2 copii, iar sotul are un copil din prima casatotie care a crescut impreuna cu cei doi frati. Stia locuieste cu 2 copii intr-un apartament cu 3 camere din zona Soseaua Giurgiului.
M-ar interesa deasemenea cine poate deschide succesiunea si care sunt costurile implicate?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 319/1944, sotul supravietuitor eneficiaza de o cota-parte din masa succesorala, cota care, in situatia prezentata de dvs, este de 1/4 din mostenire (intrucat vine in concurs cu clasa I de mostenitori, respectiv copiii defunctului, fara deosebire de sex si indiferent deca sunt din aceeasi casatorie sau din casatorii diferite). De asemenea, nu are importanta numarul copiilor, cota de care cei tre mentionati de dvs urmand a beneficia fiind de 3/4 din mostenire.
Mostenirea (succesiunea) se deschide prin moarte iar data deschiderii acesteia coincide cu momentul mortii celui care lasa mostenirea. Rezulta astfel ca persoana care pretinde mostenirea sau anumite drepturi asupra acesteia trebuie sa dovedeasca moartea, precum si data mortii celui pe care vrea sa-l mosteneasca. Dovada mortii se face cu certificatul de deces, iar mostenirea se deschide la locul ultimului domiciliu al defunctului pe cale notariala sau pe cale judecatoreasca.
Toate persoanele care exista la data deschiderii succesiunii (sunt in viata), care au vocatie succesorala (in baza legii sau in baza unui testament lasat de defunct) si care accepta mostenirea pot intreprinde demersurile necesare in vederea stabilirii pe cale amiabila sau judecatoreasca a cotelor ce revin fiecareia dintre ele.
Costurile notariale sau judecatoresti difera in functie de o serie de criterii subiective determinate de valoarea bunurilor ce vor face obiectul impartelii.

Cu stima,
Av. Cristian WINZER