DWQA QuestionsCe conditii trebuie sa indeplinesc pentru ca fiul meu a ramana in custodia mea in urma divortului?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Va rog sa ma ajutai cu un sfat. Sunt casatorita de aproape 3 ani, sunt studenta in an terminal la Medicina si avem un baietel in varsta de 1 an si 4 luni. De aproxmativ 2 ani, daca nu chiar mai mult, sotul meu este conumator cronic de alcool, iar relatia dintre noi s-a schimbat foarte mult. In fiecare zi imi adreseaza injurii, vorbe murdare, uneori este si agresiv fizic si nu particip la cresterea copilului, deoarece aproape tot salariul sau merge la magazin pe datoriile pe care le face pentru alcool si tigari.Nu mai pot trai in acest mediu, sunt stresata tot timpul, nu am linistea necesara si atentia pentru studiu,sunt mai tot timpul nervoasa si incerc sa-mi pastrez calmul fata de copilul meu. Metonez ca nu am parte de nici un fel de sprijin din partea parintilor mei si nu dispun de nici u venit,cu exceptia Indemnizatiei pentru cresterea copilului si alocatia acestuia, in total, 800 lei.Din Ianuarie 2012 voi munci ca si medic rezident. Am vreo sansa sa castig copilul in custodia mea in aceasta situatie sau trebuie sa astept, desi nu stiu cum, sa ies pe salariu?

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Desigur ca aveti sanse sa primiti custodia copilului mai ales avand in vedere varsta frageda a acestuia. Astfel, copilul de 1 an si 4 luni are nevoie de mama sa pana la cel putin o varsta de 5-6 ani. Mai mult decat atat, faptul ca sunteti rezidenta si urmeaza sa fiti doctor atunci cu atat mai bine, intrucat demonstrati ca-i puteti acorda o educatie potrivita, iar salariul va urma sa creasca. Important este daca aveti si un loc (apartament/casa) unde sa locuiti si sa cresteti copilul in siguranta. Problemele tatalui cu privire la alcool sunt grave si atunci instanta nu va putea incuviinta acestuia minorul.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va multumesc pentru informatii, insa nu sunt lamurita pe deplin. Eu abia din ianuarie 2012 voi lucra ca si medic rezident, momentan fiind studenta. In acest moment locuiesc in casa soacrei mele impreuna cu sotul si copilul. As putea intenta acum divort sau trebuie sa astept pana voi iesi pe salariu ca sa pot sta cu chirie impreuna cu copilul? Cum pot demonstra ca el este consumator cronic de alcool, pentru ca nu va recunoaste acest lucru?Trebuie sa dovedesc cumva ca exista o alta persoana care sa stea cu copilul acasa cat timp eu sunt la facultate sau mai tarziu la serviciu sau il pot inscrie la un camin/ gradinita unde sa stea pana cand eu termin programul?
Pot folosi pe cineva din familia lui care sa se ocupe de copil in lipsa mea? Sunt cam multe intrebari ,dar as avea mare nevoie de un raspuns pentru fiecare pentru ca nu stiu incotro sa o iau.Va multumesc!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Nu este nevoie sa asteptati inca un an, puteti intenta divort acum, nefiind o problema ca stati cu chirie.

Nu, nu este nevoie sa faceti dovada ca sta cu cineva, insa indicat ar fi sa precizati ca aveti un ajutor sau ca urmeaza sa fie inscris la o gradinita.

Nu este recomandat sa mentionati ca o sa va ajute cineva din familia acestuia intrucat aratati astfel ca nu sunteti stapana pe situatie. In schimb, puteti preciza ca aveti un ajutor, dar in cele mai multe cazuri nu este nevoie de aceste precizari. Pur si simplu solicitati custodia avand in vedere varsta acestuia, afectiunea si necesitatea prezentei dvs, faptul ca sunteti medic rezident in an terminal si ca o sa-i asigurati cresterea, dezvoltarea si educatia potrivita dvs. urmand sa locuiti separat.

Puteti demonstra cu martori faptul ca acesta consuma alcool, daca nu va recunoaste acest aspect.