DWQA Questionsce ar putea pati mama ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

mama mea este asociat unic la o firma de constructii doar pe act. persoanele care au rugat-o sa fie asociat unic pe aceasta firma nu mai vor sa o scoata? mama nu a semnat niciun act de cand a fost trecuta pe act decat atunci cand a fost la notar. ce ar putea sa pateasca daca a semnat altcineva in locul ei si ce ar trebuie sa fac ea legal?
astept raspunsul cat mai urgent. multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In situatia in care mama dvs. doreste sa se retraga din aceasta firma, legea 31/1990 a societatilor comerciale ii permite acest lucru.
„Art. 226. – (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal”.
In ce priveste atragerea raspunderii mamei, atat timp cat dansa nu s-a ocupat propriu-zis de societate si nu a administrat intocmai bunurile societatii, raspunderea ei este foarte greu de atras. Administratorul unei societati si cei care au semnat toate actele societatii sunt raspunzatori direct in raporturile incheiate de catre societate.