DWQA QuestionsCCM Nat. 2007-2010 fata de Art.56 d) -CM ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Un angajat cu certificat de handicap, cu aptitudine atestata pentru un anumit post, dar pensionat cu invaliditate grad III daca isi exprima in scris dorinta sa lucreze cu CIM cu timp partial-conform Art. 83 din L448/2006, in ce fel poate fi refuzat legal de catre angajator de a il mentine in munca sau de a i se incheia un nou contract de munca, dupa comunicarea deciziei de pensionare daca Art. 34 din CCM National 2007-2010 exprima o interdictie in acest sens? Este obligat angajatorul sa ia in calcul si Art. 35-CCM Nat. 2007-2010 dupa primirea deciziei de pensionare? Daca motivul de refuz ar fi unul economic, este obligat angajatorul sa ii comunice un preaviz ca in Art. 80-(1) si (2)-CCM Nat. 2007-2010?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Un motiv pentru neprelungirea sau nementinrea pe un poist a unui angajat, poate fi unul economic sau unul care sa respecte prevederile art.80 din CCMN „In situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate”. In cazul in care persoana respectiva se afla sub incidenta art. 80, atunci angajatorul va trebui sa respecte atat alin. 1 cat si alin. 2 ale art. 80. Mai mult, trebuie sa aveti in vedere si art. 81 care prevede:
„ART.81. – (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii; ”
Prin urmare, masurile de reducere privesc cu prioritate pe cei incadrati in litera a, urmati de cei incadrati in litera b.