DWQA QuestionsCare sunt drepturile unui copil in plasament la familie substitut?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Suntem familia substitut a unei fetite din anul 2003. Avea 2 ani cand am luat-o din Centrul de Minori, iar anul acesta a implinit 9 ani. Nu primim niciun fel de remuneratie pentru ca am refuzat-o de la inceput, singurul nostru interes fiind acela de a-i acorda sansa la o viata demna, fara carente materiale si afective.
Familia naturala a fetitei se afla in imposibilitatea financiara si morala de a-i oferi un camin sigur si o viata decenta. Cu toate acestea Directia pentru Protectia Copilului in anul 2005 a decis in urma unei anchete care nu se potrivea cu realitatea ca fetita va fi reintegrata in familia naturala si asa s-a si intamplat. Am facut recurs si in urma deciziei Tribunalului s-a dovedit ca ancheta nu prezenta situatia reala a familiei si ca masura luata a fost ilegala si s-a decis reintoarcerea copilului in familia substitut.
Se pare ca in Romania atunci cand vrei sa faci un bine neconditionat si mai ales in cazul unui copil, institutiile statului nu te sustin, probabil pentru ca nu au nimic de castigat.
Iar acum ne-am lovit de o alta problema: vrem sa plecam cu fetita in concediu in strainatate si bineinteles ca nu vor sa-si dea acordul. Ni s-a spus ca doar daca ar fi participat la un concurs international sau ar fi avut nevoie de o interventie medicala, dar in schimb pentru petrecerea vacantei nu este posibil, nu vor sa-si asume raspunderea.
Vrem sa stim daca statutul de copil institutionalizat îi ingradeste dreptul de as petrece vacanta in afara tarii? Unde ar trebui sa ne adresam in acest caz sau ce solutii exista?
Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Legea 248/2005 prevede:

(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
a) minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti sau, dupa caz, este titular al unui document de calatorie individual si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;
b) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;
c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
d) minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.
(2) In situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-d) nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau, dupa caz, declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. b)-d), organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;
b) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, precum si avizul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, emis in conditiile prevazute in normele metodologice, chiar daca nu exista acordul celuilalt parinte.

Din păcate va trebuie sa rezolvati problema cu cei de la Protectia copilului. In caz contrar, ati putea depune o petiţie sau chiar sa actionati in instanţa.