DWQA QuestionsCare este distanta minima pentru orice constructie noua fata de zidul de hotar al vecinilor?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara

Am 2 intrebari:
1. Din constructie (anul 1971) casa noastra are o incapere folosita iarna ca sera de flori care are de la o inaltime de 150 cm de la nivelul podelei geamuri si acoperisul tot asa. Din pacate geamurile sunt chiar pe zidul de hotar (calcan) cu vecinul nostru. Daca punem in loc de gamuri geamuri sablate sau policarbonat (astfel incat sa nu se vada nici de la noi la vecin in curte nici de la el la noi este in regula din punct de vedere legal? Mentionez ca nu este o incapare de locuit ci o dependinta unde iarna tinem florile si intram maxim o data pe saptamana sa le udam.
2. La ce distanta poate fi construita orice tip de constructie (nu casa ci garaj, magazie, gratar, foisor etc) sau plantati pomi de zidul de calcan al vecinului si care este articolul de lege care reglementeaza acesta distanta?

Cu multumiri anticipate,

Monica B

6 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Intrebarile dvs. isi gasesc raspunsul in Codul Civil, si anume:

Art. 610. Cel ce face un put sau o privata langa un zid fie comun sau nu;
cel ce vrea sa cladeasca un camin sau vatra, o fierarie, un cuptor sau o soba, sa-i inlature un ocol de vite, sau cel ce vrea sa puie langa zid un magazin1 de sare, sau gramezi de materii corozive;
[b] e indatorat sa lase departarea prescrisa de regulamente si obiceiuri particulare asupra unor asemenea obiecte, sau sa faca lucrarile prescrise de aceleasi legi si regulamente spre a nu aduce vatamare vecinului. (regulamente reprezentand Legea 50/1991)[/b]

Art. 611. [b]Unul din vecini nu poate face, fara consimtamantul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun.[/b]

Art. 612. Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, [b]de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina. [/b]

Art. 613. [b]Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.[/b]

Art. 614. Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara, pana la linia de despartire a celor doua proprietati.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Multumesc mult pentru raspuns dar tot mai am nelamuriri.
1. In ce ati punctat dumneavoastra din codul civil scrie ca nimeni nu poate sa-si faca geamuri spre vecin dar in cazul meu ele sunt deja facute de cca 40 de ani, nu le fac eu acum. Daca folosesc materiale care lasa sa treaca lumina fara insa a permite vedereaa dintr-o parte in cealalata este in regula sau nu ca mie tot nu mi-e clar?
2. Nu se specifica clar care este distanta la care pot fi facute constructiile respective (cuptor, etc) si nici nu inteleg care sunt lucrarile la care se refera (exemplu cu sarea si alte materiale corozive). In cazul meu este vorba de o magazie sau garaj pe care vecinul vrea sa si le faca lipite de zidul meu pe motiv ca nu este casa ci o constructie usoara, motiv pentru care o va face cum si une vrea el si putin ii pasa de vointa noastra. Puteti sa-mi dati detalii mai clare referitoare la prevederile legale pentru aceasta distanta daca eu nu-i permit sa lipeasca constructia de zidul meu si daca are nevoie de acordul meu sau nu asa cum spune el?

Cu mutumiri anticipate pentru bunavointa si timpul acordat,

Monica B

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. In cazul dvs. atunci se poate interpreta existenta unui consimtamant tacit al vecinului dvs., motiv pentru care raspunsul este da. Desigur, ca in situatia in care exista si o autorizatie de constructie in acest sens, atunci cu atat mai mult va este permis.
2. Teoretic s-ar putea construi pe respectivul zid comun (daca este de calcan), insa vecinul va trebui sa aiba o autorizatie de constructie si ar trebui obtinut si acordul dvs. Totusi, in situatia in care vor exista deschideri de vedere care dau in proprietatea dvs., atunci vor trebui respectate dispozitiile din Codul Civil. Mai mult, ar trebui analizat si PUZ-ul localitatii, PUG-ul, Regulamentul general de urbanism etc.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Multumesc mult pentru raspunsuri, m-am lamurit. Mai doresc o singura precizare referitoare la „sera” mea si promit ca inchei acest subiect: daca vecinul spre care da sera mea vinde proprietatea (pentru ca intr-adevar, dansul este prieten din copilarie cu parintii mei si cred ca a fost vorba de acest acord tacit) care sunt obligatiile mele fata de noul proprietar (asta in conditiile in care spre vecinul respectiv sunt geamuri sablate sau alt material care sa permita trecerea luminii dar nu si vederea).

Cu stima si multumiri,

Monica b

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Vecinul nou ar trebui sa respecte constructia deja ridicata intrucat nu este nevoie de acordul sau daca autorizatia de construire s-a emis inainte ca el sa devina proprietar. De acrodul sau ar fi nevoie eventual daca ati dori construirea unei noi cladiri.