DWQA QuestionsCARE ESTE ART DIN CODUL PENAL CATRE PEDEPSESTE ABUZUL IN SERVICIU CONTRA UNUI FUNCTIONAR PUBLIC?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago
2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Nu exista abuzul in serviciu contra unui functionar public, ci abuzul in serviciu al functionarului public. Totusi, interpretand intrebarea dvs., cred ca va referiti la ultraj:

„Art. 239. – Ultrajul
Amenintarea sãvârsitã nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directã contra unui functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.
Lovirea sau orice acte de violentã, sãvârsite împotriva unui functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendã.
Vãtãmarea corporalã, sãvârsitã împotriva unui functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vãtãmarea corporalã gravã, sãvârsitã împotriva unui functionar public care îndeplineste o functie ce implicã exercitiul autoritãtii de stat, aflat în exercitiul functiunii ori pentru fapte îndeplinite în exercitiul functiunii, se pedepseste cu închisoare de la 3 la 12 ani.”

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Intra-adevar art.239 din Codul penal incrimieaza faptele savarsite impotriva functionarilor care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat.