DWQA QuestionsCard de credit ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

As avea si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta cu un raspuns va rog.
Sotul meu a decedat anul trecut si era titularul unui card de credi Eurolines,cu un credit in suma de aprox 5600Ron,din cate am inteles eu mostenitorii preiau datoriile celui decedat,eu continuand sa depun pe cardul de credit lunar sume cuprinse intre 70-100Ron, mai mult nu am posibilitatea deoarece am in intretinere un copil de 3 ani,decesul sotului meu a fost inregistrat la unitatea emitenta a cardului ,si am primit o instiintare prin care se notifica ca daca nu voi plati intreaga suma a creditului vor venii sa imi ia bunuri din casa ,eu intentionez sa platesc creditul dar ca si pana acum in rate lunare de max 100 Ron pe luna.As dori sa stiu in ce masura ar putea venii sa mi se ia bunuri din casa sau daca am cont deschis in banca in ce masura s-ar putea atinge de el?
Va multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie sa aveti in vedere ca din dispozitiile art. 774, 775, 777, 793, 896 si 902 C. civ. rezulta ca, in principiu, la plata pasivului succesoral sunt tinuti mostenitorii universali sau cu titlu universal (mostenitorii legali, legatarii universali, legatarii cu titlu universal, instituitii contractuali universali sau cu titlu universal). Astfel, doar daca ati acceptat mostenirea in integralitatea sa (si nu sub beneficiu de inventar) puteti fi raspunzatoare pentru datoriile sotului. In cazul in care sunteti in aceasta situatie, acestia pot pune poprire pe conturile dvs. si in cazul in care nu se acopera creanta, atunci acestia pot intreprinde si executarea bunurilor dvs. personale.
Foarte important este sa cititi actul incheiat de catre sotul dvs. cu banca si sa cititi clauzele contractuale privind decesul partii. Oricum, inainte de a va executa banca trebuie sa va dea in judecata, intrucat titularul creditului este sotul dvs. Mai intai, acestia trebuie sa dovedeasca in instanta ca sunteti mostenitoarea sotului si abia ulterior sa dispuna executarea dvs.
O alta varianta, ar fi sa mergeti sa discutati cu cei de la banca privind plata creditului in mod treptat, insa indicat ar fi sa nu semnati nimic cu ei.