DWQA Questionscand pot iesi la pensie?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt nascuta in 15.01 1958.Am lucrat din 1979,5 ani cu gr 1 de munca 60 %.Apoi,am suferit un accident de munca,soldat cu invaliditate si am stat 4ani penisionata gr2.Am reluat activitatea, cu 4ore munca plus pensie gradul 3,23ani ,tot cu 60% grupa1 de munca.Va rog sa-mi spuneti,cati ani vechime am cumulat,cand pot iesi la pensie si cum?Am 3 copii,am liceul ,conteaza la vechime?Va multumesc anticipat!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform legii nr. 263/2010 a pensiilor, dvs. va puteti pensiona pentru limita de varsta la varsta de 61 de ani dupa Ianuarie 2019, daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani.

In ce priveste pensionarea anticipata, va puteti pensiona dupa luna ianuarie 2014, la varsta de 56 ani, daca aveti stagiul complet de cotizare de 39 ani.

Relativ la pensionarea anticipata partial, va puteti pensiona dupa ianuarie 2014, la varsta de 56 ani, dacaaveti stagiul de cotizare de peste 31 ani.

Trebuie sa aveti in vedere ca din aceste stagii, va trebui scazut perioada exacta in care dvs. ati lucrat in conditii deosebite, in conditii speciale, in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat sau in zonele I si II de expunere la radiatii, conform legii nr. 263/2010.

In ce priveste calculul vechimii in munca, acesta se face in ani, luni si zile, de la data la care ati fost angajata pana la data la care ati incheiat raporturile de munca.

In situatia in care mai aveti nelamuriri, puteti vorbi in mod direct si cu cei de la Casa de Pensii.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!