DWQA QuestionsCadastru teren in litigiu ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua! Avem doua procese. Unul s-a terminat, acum doua zile s-a pronuntat sentinta in favoarea reclamantului, eu fiind paratul. Pentru cel de-al doilea abia am facut intampinarea. Cele doua parti din procese sunt vecini pe o latura cu mine. In primul caz am fost acuzati ca am intrat cu un gard pe teritoriul reclamantului, instanta pronuntandu-se ca trebuie sa ne retragem gardul pe o dimensiune de o,25 cm latime si in jur de 10 m lungime, deci 2,16 mp. Binenteles ca noi suntem nevinovati deoarece am edificat gardul nou pe vechiul amplasament, dar din nefericire si in urma unei expertize partinitoare pentru reclamant am pierdut aceasta suprafata. Granituirea era temelia unei cladiri (camera), cladire ce a fost daramata cu mult timp in urma si in momentul acesta nu au mai iesit dimensiunile interioare ale camerei respective, situatie la care a contribuit si expertul topograf care a modificat dimensiunile in schita si-n raportul de expertiza defavorizandu-ma. Acum doua zile s-a pronutat instanta cu drept de recurs in 15 zile. La cel de-al doilea proces abia am avut un termen. Aici motivul este cum ca am distrus cladirile si am cotropit teren de la reclamant. Dupa cum v-am spus hotarul este pe o portiune materializat prin gard si pe alta cu zidul unei case. In speranta ca v-am expus relativ clar situatia va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
-In situatia actuala pot face cadastru la proprietatea mea, avand in vedere ca nu l-am facut la timp?
-Fiind vorba de o suprafata mica credeti ca este bine sa facem recurs, avem sorti de izbanda sau ne complicam avand in vedere ca ei vor sa invoce acum si dimensiunea stresinii neadmitand ca aceasta pica pe terenul nostru (asa era atunci, bunicii s-au inteles, ei dobandind terenul dupa ce cladirile reclamantilor erau deja construite), sau mai bine mutam gardul lasand de la noi.
-Mai putem face plangere penala sau reclamatie macar expertului care ne-a defavorizat si s-a purtat oribil cu noi, avand in vedere ca a fost propus de avocata reclamantilor nicidecum tras la sorti cum se procedeaza si acceptat de noi (fiind de buna credinta fara sa stim ce se poate intampla) pentru ca a trecut ceva timp de cand a facut expertiza?
-credeti ca e indicat sa schimbam avocatul nefiind foarte multumiti de dumnealui, dar acum am vorbit cu el si pentru al doilea proces (a facut intampinarea)?
In speranta ca nu v-am plictisit si ca-mi veti raspunde va multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Da, puteti face cadastru.
2. Ar trebui verificate actele de la dosar pentru a ma putea pronunta asupra unei posibilitati de a castiga sau nu recursul. Oricum, in situatia in care apreciati ca instanta a pronuntat o hotarare nelegala, atunci sa nu va opriti si sa atacati cu recurs.
3. Acest motiv poate fi invocat si pe recurs (alegerea expertului) si da, puteti face plangere penala impotriva expertului. Indicat ar fi fost sa faceti obiectiuni la expertiza sau sa cereti o noua expertiza.
4. In cazul in care sunteti nemultumita, puteti schimba si avocatul. In cazul in care nu doriti sa-l schimbati, atunci puteti cere macar parerea si a unui alt avocat.