DWQA QuestionsBunuri confiscate ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

in anul 1949 mi-a fost confiscata o bratara si valuta . Am facut puscarie si apoi avand cazier am lucrat ca necalificata. Doresc sa stiu daca exista o lege in Romania care sa ma ajute sa-mi recuperez valuta confiscata. Am o pensie mica si acei bani m-ar ajuta sa traiesc. Doamna Judecator mi-a dat ca tema pentru urmatoarea infatisare sa-i spun Legea pe care-mi bazez cererea de recuperare a valutei. Eu nu stiu legea. Va rog din inima sa ma ajutati ! Multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

timata Doamna,

In situatia in care ati fost condamnata pentru motive politice, atunci va aflati sub incidenta legii 221/2009. Conform art. 1 din Lege, „Constituie condamnare cu caracter politic orice condamnare dispusa printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, pronuntata in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, pentru fapte savarsite inainte de data de 6 martie 1945 sau dupa aceasta data si care au avut drept scop impotrivirea fata de regimul totalitar instaurat in data de 6 martie 1945. ”
Mai mult, in art. 5 al aceleiasi Legi, se prevede posibilitatea dvs. de a obliga statul la plata despagubirilor morale, acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate si repunerea in drepturi, in cazul in care prin hotararea judecatoreasca de condamnare s-a dispus decaderea din drepturi sau degradarea militara.