DWQA QuestionsBuna seara, Recent am provocat un accident rutier fara victime, fiind testat cu ap. etilotest am fost depistat cu o alcoolemie de 0,71 mg/l, ulterior mi sau prelevat si probe biologice la interval de o ora. Deoarece rezultatul concentratiei alcool ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara,
Recent am provocat un accident rutier fara victime, fiind testat cu ap. etilotest am fost depistat cu o alcoolemie de 0,71 mg/l, ulterior mi sau prelevat si probe biologice la interval de o ora. Deoarece rezultatul concentratiei alcoolice din sange cred ca va depasi 0,80 g/l deci caz penal, intrebarea me este ce sanse am ca alcoolemia sa scada sub 0,80 g/l (NUP, pastrare permis) in cazul in care as solicita IML-ului un calcul retroactiv al alcoolemiei? Deasemenea vreau sa stiu in ce moment al cercetarii pot introduce aceasta cerere?
Va multumesc pentru promtitudine si profesionalizm.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand ar trebui sa aveti in vedere un paragraf din Decizia 5434/2006 a Inaltei Curti de Casatie si Justie:
” În raportul de expertizã pentru recalcularea alcoolemiei s-a arãtat cã în ceea ce priveşte „calculul retroactiv al alcoolemiei, acesta oferã valori teoretice aproximative şi ca atare nu poate avea caracter probator din punct de vedere medico-legal”. Analizând aceastã susţinere, instanţa de fond a considerat cã medicii legişti se referã la faptul cã, pe baza acestui calcul, nu se poate determina o valoare certã a alcoolemiei astfel cum se întâmplã în cazul analizei probelor biologice. Cele douã situaţii deosebindu-se prin aceea cã alcoolemia rezultatã din probele biologice este determinatã prin mãsurãtori directe, iar calculul retroactiv presupune aprecieri ale specialiştilor bazate pe experiment şi observaţie.
S-a apreciat cã expertiza medico-legalã pentru recalcularea alcoolemiei are valoare probantã judiciarã în înţelesul art. 116 C. proc. pen., deoarece cuprinde aprecieri ştiinţifice asupra valorilor probabile ale alcoolemiei în momentul sãvârşirii faptei, aprecieri ce sunt fãcute, pe baza cunoştinţelor unor experţi.”
Astfel, exista posibilitatea ca probele recoltate sa aiba o valoare mai mare pentru instanta decat calculul retroactiv. Insa, in cazul dvs., calculul retroactiv este posibil sa indice tot o valoare ce depaseste 0,8. Aceasta deoarece daca cu o ora mai tarziu ati avut 0,71, exista nesansa ca cu o ora inainte de 0,71 sa existe o valoare peste 0,8. Calculul retroactiv este obligatoriu si il fac cei de la IML, dupa testul de sange, printr-o expertiza noua, prin care se calculeza retroactiv procentul. Il cazul in care nu se face, atunci il puteti solicita dvs. ca forta probanta. Totusi, se considera ca in cazul calcului retroactiv ar exista si o marja de eroare, fapt pentru care exista totusi sansa sa nu fi avut o alcoolemie de 0,8 in sange.