DWQA QuestionsBoala profesionala si pensie de urmas ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua
Doresc sprijin. Sotul meu a murit acu 20 de ani de limfon non-Hodgkin, apa la plamani.A lucrat la mina 19 ani.Am fost casatoriti 10 ani. As vrea sa stiu daca a avut boala profesionala si daca pot beneficia de pensie de urmas.
Cum pot sa stiu daca boala lui a fost boala profesionala si daca pot beneficia de pensie de urmas?
Va multumesc.

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Potrivit dispozitiillor art. 65 din Legea 19/2000, au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

In cazul dvs fiind vorba despre o durata a casatoriei mai mica de 15 ani, dar care se incadreaza in pragul minim de 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Daca decesul sotului dvs a survenit ca urmare a unei boli profesionale, isi gasesc aplicabilitate dispozitiile art.68 alin.2 din legea pensiilor, potrivit carora sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.

Cu stima,
Av. Cristian WINZER

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

boala profesionala este acea afectiunea ce se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de factori nocivi fizici chimici sau biologici, caracteristici locului de munca, precum si supra solicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca.

Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, in conditiile de mai sus, dar cuantumul acesteia se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 0,6% pentru fiecare an de casatorie in minus.

De la regula de mai sus exista si situatii de exceptie:
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel puţin 1 an.
Sotul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor care nu se incadreaza in nici una din situatiile descrise mai sus poate beneficia de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.