DWQA QuestionsBlocare vedere ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna,locuies la casa,in spatele casei am o gradina de 242mp,distanta de la casa mea la gard e de 17mdupa gard mai sunt 2m ai vecinului apoi se ridica cladirea lui cu geamurile spre casa si gradina mea .As vrea sa stiu daca legea ii da dreptul sa aiba geamurile spre proprietetea mea desi nu i-am dat acodul.Am semnat doar ptr ridicarea constructiei.Va multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Conform art. 612 din Codul civil, „Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietãtii îngrãdite sau neîngrãdite a vecinului sãu, de nu va fi o distantã de 19 decimetri între zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecinã.”
Mai mult, Art. 613 prevede ca „Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distantã de sase decimetri”, iar art. 614 prevde ca „Distanta de care este vorba în cele douã articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea, si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafarã, pânã la linia de despãrtire a celor douã proprietãti.”

Prin urmare, avand in vedere ca distanta mentionata de catre dvs. este de 2 m de la gard, atunci constructia este legal construita. Totusi, in cazul in care nu este respectata dimensiunea prevazute de lege, Art. 611 prevde „Unul din vecini nu poate face, fãrã consimtãmântul celuilalt, nici într-un chip, fereastrã sau deschidere într-un zid comun”.