DWQA Questionsatragere raspundere administrator in dosar insolventa
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Doresc sa va solicit consultanta in privinta unui caz de societate in insolventa, ajunsa in stadiul atragerii raspunderii patrimoniale a administratorului prin poprirea veniturilor salariale. Din sentinta judecatoreasca, rezulta ca administratorul trebuie sa plateasca 25040-finante si 28000 lei, onorariu lichidator. Motivele solicitarii sunt multiple:
1. Atat lichidatorul judiciar cat si finantele publice au efectuat demersuri de poprire a veniturilor salariale, in baza aceluiasi titlu executoriu. Stiu ca nu e legal sa se instituie 2 popriri, de aceea respectivul poprit a depus contestatie la poprirea instituita de finantele publice. Citind diverse articole, am inteles ca creantele bugetare au prioritate prin derogare de la art. 142 din legea insolventei, (art 136 din codul fiscal) prin asta intelegand ca legea va acorda castig de cauza finatelor publice pentru poprire si nu lichidatorului. As vrea sa imi confirmati daca am inteles corect interpretarea legii. O alta intrebare daca raspunsul este afirmativ: care este pozitia pe care trebuie sa o adopte popritul? Judecatorul va solutiona dreptul de poprire catre una sau cealalta din parti doar pe baza contestatiei depuse de poprit sau Finantele trebuie sa depuna intampinare in fata instantei independent de cazul ocazionat de contestatie pentru a-si exercita dreptul de intaietate asupra popririi? Pe 26 iulie are loc judecarea contestatiei. Cat timp se poate exercita dreptul de poprire salariala? Este legal sa se inceapa poprirea veniturilor salariale daca dosarul de insolventa nu a fost inchis (nu s-au recuperat sumele care trebuiau incasate de firma-datorii de la clienti)? Stiu ca executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, dar nu stiu incepand cu ce data? Data sentintei de atragere a raspunderii patrimoniale sau data primei poriri?
2. Lichidatorul judiciar are printre obligatii si efectuarea de demersuri pentru recuperarea unei datorii a firmei ce trebuia recuperata de la un client care nu a platit marfa, existenta de dinainte de insolventa? Daca da, poate fi tras la raspundere pentru neexercitarea obligatiilor?
3. Daca administratorul firmei in insolventa considera ca lichidatorul firmei nu si-a indeplinit sarcina de recuperare a creantelor firmei, detine pozitia prin care sa solicite judecatorului sindic inlocuirea acestuia pe acest motiv? In acest caz exista riscul ca acesta, lichidatorul, sa formuleze o plangere penala prin care sa acuze administratorul de infractiuni penale folosindu-se de datele din raportul depus la judecator?
4. Cum se vor distribui fondurile care se vor strange din poprire? Se distribuie echitabil intre lichidator si finante sau lichidatorul are prioritate in incasarea veniturilor?

5. Daca tribunalul Harghita a dat sentinta de atragere a raspunderii patrimoniale a administratorului, se mai poate face ceva pentru a diminua onorariul lichidatorului? A existat o contestatie din partea administratorului firmei cu privire la onorariul exagerat de mare impus de lichidator, insa a fost respinsa intrucst nu s-a prezentat. Mai exista posibilitatea de a relua procesul prin adresarea instantei superioare, cred a Inaltei curti de casatie si justitie?
6. Am citit in legea insolventei, ca exista un fond creat din venituri incasate de Camera de comert, din care lichidatorii isi pot lua onorariul in cazurile firmelor care nu au bunuri care sa poata fi valorificate in caz de insolventa. Firma in discutie se afla in aceasta situatie si as vrea sa stiu sub ce circumstante s-ar putea aplica aceasta prevedere si daca se poate face ceva in acest sens?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Pot exista 2 popriri asupra aceluiasi salariu, iar in ce priveste cine se ocupa de executarea, conform art. 136 din Codul de procedura fiscala, atunci se va ocupa executorul fiscal. Ordinea de executare a creantelor este stabilita de art. 170 din Codul de procedura fiscala. In ce priveste contestatia, puteti citi mai multe detalii chiar pe situl nostru, la adresa: http://cjo.ro/aj/files/contestatie_executare_drept_fiscal.html

Finantele nu vor fi nevoit sa depuna intampinare pentru a avea prioritate.

In ce priveste prescriptia:

ARTICOLUL 131 din C.p.f (codul de procedura fiscala):
�nceperea termenului de prescrip?ie
(1) Dreptul de a cere executarea silit? a crean?elor fiscale se prescrie �n termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urm?tor celui �n care a luat na?tere acest drept.

Codul il puteti gasi la adresa: http://coduri.cjo.ro/codul-de-procedura-fiscala/

2. Lichidatorul poate formula actiuni in vederea recuperarii creantelor debitorului, insa acest fapt este mai mult un drept decat o obligatie. Teoretic, lichidatorul trebuie sa depuna toate eforturile in vederea recuperarii creantelor, iar poate fi tras la raspundere daca indeplineste vreun act fradudulos.

3. Dreptul adinistratorului este practic suspendat in ce priveste conducerea firmei si implicit recuperarea creantelor. Cei afectati in mod direct ar fi creditorii, insa ati putea face mai mult o adresa catre instanta, sau sustine oral, despre faptele lichidatorului. Nu poate exista o fapta penala a administratorului daca acesta formuleaza vreo cerere.

4. Pentru o intelege mai buna cu privire la poprire, va recomanda sa lecturati art. 452 si urm. din Codul de procedura civila de la adresa: http://coduri.cjo.ro/codul-de-procedura-civila/

5. In acest caz raspunsul este negativ, daca ati atacat si ati pierdut si pe calea de calea de atac.

6. Daca va referiti la fondul de lichidare, va recomand sa lecturati art. 4 din Legea 85/2006 si implicit actele normative indicate in articol.

Cazul dvs. este unul complex, motiv pentru care va recomand angajarea unui avocat care sa va indrume in demersurile dvs. Raspunsul acordat se raporteaza la situatia descrisa de catre dvs., insa in practica aceasta poate diferi deoarece interpretarea dvs. difera de interpretarea unui specialist cu privire la situatie si ce e de facut.