DWQA Questionsaplicarea OG 13/2010 PRIVIND ANGAJAREA SOMERILOR ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

VRAU SA ANGAJEZ UN SOMER -ARE14 LUNI DE SOMAJ ,A INTRAT IN SOMAJ DE LA MINE ,II FAC ANGAJARE PE TIMP NELIMITAT,
CE DOCUMENTE SA FAC ?
AJOFM REFUZA SA-MI SPUNA PE MOTIV CA NU BENIFICIEZ DE OG 13 INTRUCIT A FOST ANGAJATUL MEU IN ULTIMII 2 ANI
VA MULTUMESC

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

OG 13/2010 prevede ca vor beneficia de scutirea de la plata contributiilor de asigurari pentru o perioada de sase luni, angajatorii care încadrează în muncă pe locuri nou create, pentru o perioada de cel putin un an, someri inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de minimum 3 luni premergatoare deciziei de angajare, cu conditia ca intre somerii angajati si angajatori sa nu fi existat raporturi de munca in ultimele 12 luni dinaintea angajarii.

„Art. 1
(1) Angajatorii care, in anul 2010, pe locurile de munca nou-create stabilesc, in conditiile legii, raporturi de munca cu persoane provenite din randul somerilor aflate in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu minimum 3 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta si pe care le mentin in activitate pe o perioada de cel putin 12 luni beneficiaza, pe o perioada de 6 luni de la data incadrarii, de scutire de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru aceste persoane.
(2) Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale nu se acorda:
a) angajatorilor care in ultimele 6 luni premergatoare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta au mai avut raporturi de munca stabilite cu persoanele prevazute la Alin. (1);
b) angajatorilor care stabilesc raporturi de munca cu persoanele prevazute la alin. (1), pe locuri de munca devenite vacante, rezultate in urma incetarii unor raporturi de munca in ultimele 6 luni anterioare datei stabilirii raporturilor de munca potrivit prezentei ordonante de urgenta. ”

Astfel, dvs. respectati dispozitiile impuse de OG 13/2010 privind angajarea somerilor. Indicat ar fi sa aduceti la cunostinta autoritatilor normele care reglementeaza aceasta situatie si faptul ca in caz contrar, se vor incalca norme legale in vigoare.