DWQA QuestionsApel divort ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Cum se faceapelul la divort? Exista o cerere tip? Ce dovezi pot sa atasez? Se mai pot aduce martori? Vreau sa ma reprezint singura, nu am zeci de milioane de dat la avocat, si nu am nici cea mai vaga idee care e procedura standard.
In cazul meu sotul a introdus actiune de divort cu o motivatie inventata (cea mai mare parte din ea, cum ca nu am intretinut relatii conjugale de luni de zile, injur si provoc scandal etc), a cerut culpa mea exclusiva si custodia copilului. Ulterior am ajuns la o intelegere in fata unui avocat ca imi lasa custodia si va fi culpa comuna, dar n-a respectat-o. Eu n-am stiut nimic si nu m-am prezentat deloc la termene, asa ca m-am trezit in fata faptului implinit. Vreau sa schimb motivatia, sa cer custodia si sa fie culpa comuna. In cazul meu e dificil si pentru ca am avut raport defavorabil de la autoritatea tutelara (a fost o perioada urata, cu scandaluri, amenintari, chemat politia, am avut o cadere depresiv anxioasa si momentul in care mi-au facut raportul a fost cat se poate de prost), dar as vrea sa cer o reevaluare, mai ales ca sotul meu nu are deloc grija de copil, sunt zile cand nici nu-l vede.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie sa aveti in vedere dispozitiile Art. 619 din Codul de procedura civila:
„Termenul de apel, precum si cel de recurs este de 30 zile si curge de la comunicarea hotararii. Apelul sau, dupa caz, recursul reclamantului impotriva hotararii prin care s-a respins cererea va fi respins ca nesustinut, daca la judecata se prezinta numai paratul. Apelul sau recursul paratului va fi judecat chiar daca se infatiseaza numai reclamantul. Hotararea care se pronunta in conditiile art. 613 alin. 1 este definitiva si irevocabila in ce priveste divortul. Hotararea data in materie de divort nu este supusa revizuirii. ”
Nu exista o cerere tip de divort intrucat fiecare cerere in sine prezinta particularitatile sale. In cazul dvs., cererea de apel trebuie sa se formuleze impotriva hotararii instantei de fond si sa se bazeze pe motivele mentionate de catre dvs.(cu privire la vina comuna, la sanatatea si securitatea copilului etc.). Ca dovezi, puteti administra martori, inscrisuri sau interogatoriu (insa, interogatoriul nu poate fi cerut pentru dovedirea motivelor de divort ).