DWQA Questionsanularea deciziei de concediere ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Am si eu o situatie delicata:Nu am cunoscut legea,in momentul concedierii.La primirea carnetului de munca am vazut art.65(1)inscris acolo si am inceput sa caut.De ce,pt ca initial,angajatorul a spus ca nu e concediere,doar intrerupe activ.si eu o sa raman oricum.Abia apoi,am descoperit ca totul se face in baza unei decizii,care se comunica.
Am descoperit ca trebuia sa am preaviz,sa primesc sal compensator,tichetele de masa.
Am deschis actiune in justitie,pentru sal.compensator si plata preavizului,iar angajatorul a facut intampinare de anulare a cererii mele,anexand decizia si cererea mea de CO.
Acum am descoperit ca decizia nu este completata corect,nu are motive,nu durata preaviz,nu termen de contestare si nu mi s-a comunicat(habar nu aveam ca trebuie sa mi se comunice personal,sau prin posta).
Decizia este inregistra la ITM,la data de 27.01,data la care eu eram in CO(INCHEIAT LA 29.01),dar incetarea raporturilor de munca sa se faca cu 01.02.2010.Nu spune legea ca nu poti fi concediat daca esti in CO?sau ma insel?Conteaza cand au depus-o la ITM sau cand mi-au incheiat cartea de munca?Oricum preavizul se presupune ca a fost ,can?/in CO?

Intrebarea mea este,pot solicita instantei la urmatorul termen sa anuleze decizia (art.76,78 CM)desi au trecut cele 30 zile,acum afland care este legea?si sa oblige angajatorul la plata sal.corespunzatoare,avand in vedere ca s-au incalcat art.74,75,CM.

Va multumesc si va rog daca se poate un raspuns complet si corect,sau daca stie cineva ,daca e mai bine sa solicit serv.unui avocat!

Multumesc!!!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform art, 283 din Codul Muncii, „Art. 283. – (1) Cererile în vederea solutionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;”

Prin urmare, cele 30 de zile curg de la data la care va este comunicata decizia de concediere. In cazul in care dvs. ati luat la cunostinta de decizie tocmai in momentul procesului, atunci aveti posibilitatea de a ataca decizia respectiva. In cazul in care dvs. ati luat la cunostinta de respectiva decizie cu ocazia unui alt moment, atunci trebuie sa calculati cele 30 de zile de la acel moment.

In ce priveste procesul privind salariul si tichetul, acesta nu este afectat de respectiva decizie intrucat atat timp cat reprezinta o nerespectare a obligatiilor contractuale, nu are importanta decizia de concediere. Insa, faptul ca dvs. ati solicitat un salariu compensatoriu, salariu care in mod normal se solicita ca urmare a desfacerii contractului de munca conform art. 65, denota faptul ca dvs. cunosteati respectiva decizie de concediere.

In ce priveste concedierea in timpul concediului, aveti dreptate conform

Art. 60. – (1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacitătii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata concediului pentru carantină;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunostintă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata îndeplinirii serviciului militar;
h) pe durata exercitării unei functii eligibile într-un organism sindical, cu exceptia situatiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârsite de către acel salariat;
i) pe durata efectuării concediului de odihnă.