DWQA QuestionsAnulare, stopare proces in instanta ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Acum 8 luni am fost implicat intrun accident, pe DN 131 veneam dispre Apata spre Maierus, la KM 2 de pe camp mia sarit un Moped (motociclist) in fata masini, am franat cu frana am intrtat in curba, NE depasind linia din mijloc am intrat in coliziune laterala cu o Autospeciala care transporta Lapte, in urma accidentului Motociclistul a fugit de la locul faptei nici nu sa oprit.
Accidentul nu a fost grav, fara victime!
Dupa nici cinci minute de la accident a sosit politia fara sal chem eu sau soferul Autospecialei, Polisistul fiind in drum de la Maierus spre Apata. Sau intocmit actele, la Apata, iar Vinovat am fost eu, deoare ce in Proces scria ca am intrat in depasirte Neregulamentara a mopedului si am intrat in coliziune fronatala cu Autospeciala.
De 8 luni ma judec la Judecatoria Brasov, mam prezentat deoarece mi sa luat si carnetul si trebuia sa platesc si avariile la masina proprie, Si am facut cerere si am dat in Judecata Politia IPJ apata pentru decizia luata.
La prima data de Judecata, sa prelungit deoarece am prins perioada de greva.
La a doua Judecata nu am putut sa prezint act doveditor cu Sediul Asiguratului de RCA.
La a treia am facut cerere de depunere pe rol al cauzei, sa acceptat, a fost citat si Soferul Autospecialei, desi eu nu la m dat pe el in judecat.
Doamna Judecatoare a prelungit iara cazul, deoarece a facut o cerere la IPJ Brasov, pentru a afla daca locul Accidentului tine de IPJ Maierus sau IPJ Apata.
Soferul Autospecialei, a luat decizia de asi angaja un avocet.
Dupa proces, Domnul (Soferul Camionului) imi zice ca daca isi ia Avocat eu o sa pierd si o sa platesc daune.
Intrebare mea pentru Dumnevoastra este, nu miam luat Avocat deoarece numi permit acest lucru, si as dori un sfat ce as putea sa fac, pentru ca nu vreau sa ajung sa pierd si sa platesc Daune de zeci de milioane pentru cheltuieli de judecata, pot intrun fel sa depun vreo cerere prin care sa anulez Procesul de Judecata, deoarece consider sa pierd decat sa iau un imprumut de la banca pentru Cheltuieli de Judecata.

Va multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie sa aveti in vedere Ordinul 21/2009 al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care prevede:
„(1) Asiguratorii RCA au obligatia de a stabili limite de despagubire, care nu pot fi mai mici decat limitele de despagubire stabilite de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
(2) Limitele de despagubire stabilite de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sunt:
a) pentru pagubele materiale produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire se stabileste, pentru accidente produse in anul 2009, la un nivel de 300.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei. Pentru accidente produse in anul 2010, limita de despagubire pentru aceste riscuri se stabileste la un nivel de 500.000 euro, echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.”
Astfel, in cazul in care aveti RCA valabil, firma de asigurare va despagubi pe soferul camionului pana la 300.000 de euro. Ce va depasi aceasta suma, va poate fi solicitat dvs. Desigur, pentru situatia mentionata de catre dvs. va trebui sa chemati in garantie firma de asigurare (daca soferul camionului va da in judecata).
In cazul in care vreti sa renuntati la judecata, aceasta situatie este reglementata de art. 246 Cod procedura civila, care prevede:
„Reclamantul poate sa renunte oricand la judecata, fie verbal in sedinta, fie prin cerere scrisa. Renuntarea la judecata se constata prin incheiere data fara drept de apel. Daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, instanta, la cererea paratului, va obliga pe reclamant la cheltuieli. Cand partile au intrat in dezbaterea fondului, renuntarea nu se poate face decat cu invoirea celeilalte parti.”